Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Na divlja odlagališta stiže stražarska služba?!

12.12.2011. 23:00
Na divlja odlagališta stiže stražarska služba?!


Postavili smo i table upozorenja, a mještanima Krneze redovito u suradnji sa zadarskom Čistoćom omogućujemo korištenje odgovarajućih kontejnera za krupni otpad. Ne znamo što bismo više učinili. Najučinkovitije bi bilo da se na tim mjestima postave straže 24 sata dnevno, kaže Miočić


Iako je do sada u više navrata na inicijativu vodećih ljudi Općine Ražanac na čelu s načelnikom Dragutinom Miočićem poduzet veći broj zajedničkih akcija, u kojima su pored ražanačkih komunalnih službi sudjelovali zadarska Šumarija i Županijski ured za komunalno uređenje, kada su uklanjane goleme količine smeća s divljeg odlagališta u blizini Duševića mlina, danas taj isti prostor pruža sramotnu sliku.
 Naime, građevinski ostaci nekada čuvene građevine Duševića mlina smješteni su na tromeđi općina Ražanac, Poličnik i Vrsi. Na tom dijelu teku i podzemne kraške vode do obližnjeg vodocrpilišta Golubinka kod Vrsi, koje je povezano s izvorištem na Bokanjačkom blatu, u čije bi podzemne vodene tokove uslijed obilnih zimskih kiša mogle dospjeti opasne tvari iz nagomilanog otpada. Uz to, dvadesetak metara južnije na podzemnom vodovodnom pravcu kojim se s vodospreme Škripača pitkom vodom opskrbljuju mjesta Poljica i Poljica Brig, instaliran je hidrant preko kojeg se puni voda u cisterne uglavnom za potrošače na otoku Viru.
Pored divljeg odlagališta kod Duševića mlina u zadnje vrijeme je aktualno i ono u blizini Krneze, i to na prostoru od preko 800 dužnih metara. Riječ je o tzv. Dragi, o šumskom putu prema Kamenicama i Visočanima na koje nas je upozorio mještanin Krneze Srećko Katić.
– Ovaj put koristili su naši stari za odlazak u šumu. Budući da danas, tako reći, nitko više ne ide u šumu, put se pretvorio u odlagalište smeća. Pedesetak metara nizvodno na ovom istom putu nalazi se bunar dubine 22 metra čiji podzemni tokovi idu prema Krnezi i prema moru u Ljubačkim Stanovima. Možete samo zamisliti koliko štetnih tvari dospije u te vode. Mi smo upozoravali vlasti u Ražancu na ovaj slučaj, kao i na onaj kod Duševića mlina, ali, nažalost, ništa od toga. Smeća je iz dana u dan sve više, a nitko ništa ne poduzima. Da nije Roma koji kupe i odvoze metalni otpad, mi se ovim putem ne bismo mogli više kretati, kaže ljutito i ogorčeno Srećko Katić, zapitavši se gdje su sad udruge za zaštitu prirode, zeleni, sanitarne inspekcije, institucije Općine Ražanac i svi ostali koji bi morali voditi računa o zaštiti prirode.
O problemima ovih divljih odlagališta kao i načinima njihove sanacije upitali smo općinskog načelnika Dragutina Miočića.
– Moji suradnici i ja dobro smo upoznati s tim problemom. Naša općinska komunalna služba zajedno s odgovarajućim županijskim službama u više navrata do sada inicirala je čišćenje i odvoz otpada s tih odlagališta. Postavili smo i table upozorenja, a mještanima Krneze redovito u suradnji sa zadarskom Čistoćom omogućujemo korištenje odgovarajućih kontejnera za krupni otpad. Ne znamo što bismo više učinili. Najučinkovitije bi bilo da se na tim mjestima postave straže 24 sata dnevno, kaže Miočić, dodajući da se, po njihovim informacijama, otpad dovozi sa svih strana, ne samo iz općine Ražanac, nego i s otoka Paga.