Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Gušti traže put u Europsku uniju

Autor: Siniša Klarica

12.12.2012. 23:00
Gušti traže put u Europsku uniju

Foto: Zvonko KUCELIN



“Naši mali gušti” su izraz pučke tradicije, autohtonosti i nacionalnog indetiteta, kaže Denis Ikić


“Naši mali gušti” privukli su danas u zadarski Arsenal 74 izlagača. Po prvi put, kaže tajnik Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Zadar Denis Ikić, broj izlagača iz ostalih županja više je nego dvostruko veći od onih iz Zadarske županije.
– Usprkos teškim gospodarskim vremenima, ove je godine 30 izlagača iz Zadarske županije. Mnogima od njih to je prvo javno predstavljanje i prva promocija vlastitih proizvoda. Kroz svoje proizvode oni prenose identitet područja s kojeg dolaze. “Naši mali gušti” su izraz pučke tradicije, autohtonosti i nacionalnog indetiteta, a svim tim proizvodima uskoro se otvara ogromno tržište Europske unije. To je i naš doprinos pozicioniranju hrvatskog gospodarstva, ali jedino ukoliko izlagači uspiju osmisliti prodajne kanale za svoje proizvode, rekao je Denis Ikić.
Ikić je dodao da su Mali gušti ugoda oku, uhu i njuhu koju prezentiraju poglavito manji proizvođači autohtonih proizvoda.
Na kraju uvodne svečanosti za sudjelovanje na svih sedam dosadašnjih izdanja sajma posebno priznanje dobila je tvornica za preradu ribe Mardešić iz Sali.
U okviru dvodnevne prezentacije, posebno mjesto zauzimaju radionica pravljenja čokolade zadarskog čokoladijera Dubravka Vitlova, te sutrašnja degustacija maslinovog ulja. Nažalost, teška gospodarska situacija ove godine nije privukla toliki broj posjetitelja kao prošlih godina. Boljoj posjeti nisu doprinijeli niti proizvođači, prodavajući neke proizvode višestruko skuplima od sličnih u trgovinama. Također, primjećen je znatno manji broj uzvanika te se nazočnima, kao što je to inače običaj, nitko od predstavnika javnog politčkog života nije obratio. To je dovelo do malo produženog programa božićnih popijevki u interperetaciji KUD-a Kukljica i klape Luna iz Kožina.