Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jazine će dobiti pravokutni oblik

Autor: Siniša Klarica

12.12.2012. 23:00
Jazine će dobiti pravokutni oblik

Foto: Zvonko KUCELIN



Obala prati istočnu crtu pod kutom od 90 stupnjeva, dok se južnija malo lomi uz nogostup i već postojeće ugibalište za autobuse. Da bismo na jedan način izravnali Jazine bit će nam potrebno iskopati 5-6 tisuća kubika zemlje – direktor Akropolisa Srećko Glavaš


Prošlog tjedna, splitski Akropolis počeo je sa zemljanim radovima na uređenju lučice Jazine. Prema riječima direktora Srećka Glavaša ovaj dio komunalne lučice u konačnici će dobiti pravokutni oblik, za razliku od dosadašnjeg, neuređenog zemljišnog pojasa. Kao što je otprije poznato, zemljani pojas nastao je nasipanjem Jazina ostacima ruševina nakon Drugog svjetskog rata.
– Točnije, obala prati istočnu crtu pod kutom od 90 stupnjeva, dok se južnija malo lomi uz nogostup i već postojeće ugibalište za autobuse. Da bismo na jedan način izravnali Jazine, bit će nam potrebno iskopati 5-6 tisuća kubika zemlje, rekao je direktor Akropolisa Srećko Glavaš.
Glavaš dodaje da će prema ugovoru, njegova tvrtka zemljani dio iskopina zamijeniti kamenim materijalom i u konačnici urediti pravu malu rivu. Cijeli posao podijeljen je na 4 faze. U prvoj fazi će se uređivati istočni dio, a u drugoj južna strana sa spojem s prometnicom.
U trećoj fazi srušit će se dio postojećeg sjevernog zida uz produbljivanje dna lučice. U završnoj, 4. fazi površinski će se urediti cijeli prostor sa šetnicom širine 4 m i novim kolektorom za oborinske vode koji bi trebao poboljšati odvodnju u Jazinama. Time će lučica Jazine dobiti kudikamo ljepši izgled od dosadašnjeg. Uz to, riješit će se stalan problem odronjavanja zemlje.
Direktor Glavaš, međutim nije mogao komentirati moguće spajanje Jazina s kanalom koji bi se prema idejnom rješenju uređenja zone Ravnice trebao protezati uz gradske bedeme sve do Zadarskog kanala. No prema onome što je čuo, za takvu vrstu spoja ne bi trebalo biti većih problema s budućim izgledom lučice Jazine. Kao što je otprije poznato rok za završetak radova je 120 dana, a cijeli projekt košta 4,1 milijun kuna.