Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Moreška se u Zadru igrala dva stoljeća prije Korčule, i opet će!

12.12.2013. 23:00
Moreška se u Zadru igrala dva stoljeća prije Korčule, i opet će!


Ne, Zadar nema kulturno umjetničko društvo! Ima udruge, zborove, klape, ali otkad je ugašen KUD Zadar, koji je osnovan 1997., Zadra nema na karti KUD-ova koji njeguju folklornu tradicijsku baštinu, tim riječima dočekala nas je gospođa Mirjana Peša, osnivačica, voditeljica i predsjednica Kulturno-umjetničkog društva sv. Donat, koje zasad okuplja deset žena, tri muškarca i petnaest djevojčica i dječaka.
Posljednjih mjesec dana dvaput tjedno okupljaju se u Osnovnoj školi Zadarski otoci, čiji su se učenici, inače polaznici etno-grupe, priključili novoosnovanom KUD-u i marljivo vježbaju stare plesove.U repertoaru novoosnovanog KUD-a bit će stari pučki plesovi i kola Zadra, ali i prigradskih naselja i otoka koji su gravitirali gradu. Poseban naglasak stavit će se na otoke Silbu i Olib jer njihovi plesovi već polako izumiru.
Osim revitalizacije starih i zaboravljenih gradskih plesova i kola, KUD sv. Donat najavljuje obnavljanje jednog plesa koji se u našem gradu plesao još u 13. stoljeću, a danas je zaštitni znak Korčule.
– Moreška se igrala u Zadru potkraj 13. stoljeća, plesali su je tadašnji mladi gradski obrtnici i mornari, a u Korčulu je stigla tek dva stoljeća kasnije. Željela bih da KUD sv. Donat obnovi zadarsku morešku, koja se sadržajno razlikuje od korčulanske, i uistinu ćemo učiniti sve da se do ljeta 2015. predstavimo s tom nepravedno zapostavljenom i zaboravljenom viteškom igrom na ovom području.