Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Izložene skulpture “Tkonskih korijena”

12.12.2016. 23:00
Izložene skulpture “Tkonskih korijena”


U Zavičajnom muzeju Biograd na Moru otvorena je nesvakidašnja izložba skulptura od korijena masline pod nazivom “Tkonski korijeni” autorice Davorke Smoljan iz Tkona na otoku Pašmanu. Samouka umjetnica izrađuje prekrasne skulpture od korijena autohtone hrvatske masline, k tome još i ekološke, jer nijedna maslina zbog njih nije posječena, kazala je moderatorica Andrijana Benčić iz Turističke zajednice Tkona.
Davorka Smoljan je 1956. rođena u Dragama. S 20 godina se udala u Tkon i tijekom narednih 40 godina zajedno sa suprugom svjetioničarem Sjepanom živjela je na svjetionicima sjevernog, južnog i srednjeg Jadrana. Vrativši se u Tkon ostvarujem davnu želju, izradu skulptura od maslinovog korijena, rekla je Smoljan.
Izložene skulpture rezultat su sinergije između nje i prirode, odnosno u ovom slučaju korijena masline. Rezultat su mala umjetnička djela kakvih nema nadaleko.
– Jednoga dana došla je u naš muzej skromna i samozatajna gospođa koja se zove Davorka Smoljan, u pratnji slikarice Marije Balen, koja ju je predstavila kao umjetnicu koja izrađuje suvenire. Nismo imali nikakve percepcije o kakvim se zapravo suvenirima radi, no kada je ona nama poslala radove, shvatili smo da je riječ o pravim umjetničkim djelima, govori Draženko Samardžić, ravnatelj Zavičajnog muzeja.
Izložbu je otvorila Slavica Jeličić, dopredsjednica Gradskog vijeća, iskazavši pritom zadovoljstvo što je u prvom planu izložbe drvo maslina.
– Maslina je vječno stablo, koje je simbol mira i naposljetku stablo koje je simbol Dalmacije, ističe Jeličić.
Branko Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća Tkona, istaknuo je simboliku i motiv izložbe, maslinu kao sveto drvo koje daje svjetlost, toplinu, ulje i hranu, a samu izložbu uistinu originalnih i posebnih skulptura kao svjetlost za dušu.
Sve je bilo začinjeno prigodnim domjenkom s bogatim stolom, kojeg su priredile vrijedne kunjske domaćice. Vladala je jedna ugodna i prisna atmosfera, sve do trenutka kada su otočani, radi trajekta, morali ranije napustiti Biograd na Moru i otploviti u svoj Tkon.
Za veseli štimung je bila zadužena dobro uvježbana i pjevački raspoložena ženska klapa Kanica voditeljice Jelene Barić, dok je vlastite pjesme recitirala Rada Vrančić, biogradska pjesnikinja porijeklom iz Tkona.