Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Krov prokišnjava, vlaga u zidovima, središnji stupovi nisu statični

12.12.2016. 23:00
Krov prokišnjava, vlaga u zidovima, središnji stupovi nisu statični


Sveti Donat, bazilika izgrađena u 9. stoljeću, simbol Zadra nagrižen je zubom vremena zbog čega polako propada. Krovne grede su trule, krov prokišnjava već godinama, a temeljita sanacija na crkvi napravljena je prije 30 godina. Obnovi sv. Donata treba pristupiti što prije, čega su svjesni i u Arheološkom muzeju u čijoj je nadležnosti ova crkva.
Jakov Vučić, ravnatelj Arheološkog muzeja pojašnjava kako situacija nije alarmantna, sv. Donat se neće srušiti, ali je sanacija potrebna.
– Kada sam 2014. godine obnašao dužnost v.d. ravnatelja Ministarstvu kulture prijavili smo kako krećemo u radove koji će utvrditi u kakvom je stanju crkva sv. Donata. Nakon što smo dobili njihovu suglasnost prošle godine obavljeno je 3D skeniranje koje daje najegzaktnije slike situacije u kojoj je crkva. Ove godine provedeni su istražni radovi, a dogodine se nadam kako će se ići u izradu projekta sanacije, pojasnio je Vučić.
Problemi koji su uočeni 3D skeniranjem odnose se na prokišnjavanje krova, vlagu koja prodire od poda i onu koja se zadržava u zidovima pojedinih prostorija. Skeniranje je otkrilo i kako su središnji nosivi stupovi izgubili dio čvrstoće i potrebna im je obnova.
Koliko će projekt koštati, koliko dugo trajati nije mogao kazati, ali kazuje kako će dio sredstava za sanaciju doći od strane resornog ministarstva, dio će biti iz vlastitih prihoda Arheološkog muzeja, a nada se i kako će Grad pomoći.