Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Pravobraniteljica: Općinski sud u Zadru povrijedio je prava djece

12.12.2016. 23:00
Pravobraniteljica: Općinski sud u Zadru povrijedio je prava djece


Dok se s jedne strane novinare poziva na kodeks časti, moral, zakone i propise, a posebice kad su u pitanju prava djece te žrtve seksualnih delikata i obiteljskog nasilja, s druge strane ustalila se praksa sudova da na e-oglasnoj ploči objavljuju upravo takve podatke.
Tako je na e-oglasnu ploču zadarskog Općinskog suda dospjela pravomoćna presuda pedofilu u kojoj su bili dostupni svi podaci izneseni tijekom sudskog postupka, inače zatvorenog za javnost, pa tako i imena njegovih malodobnih žrtava. Smiju li se, onda, u takvim situacijama, kad je informacija dostupna na službenim internetskim stranicama suda, novinari poslužiti njome kao informacijom dobivenom od službene osobe ili institucije? Zakon kaže da je za one koji informacije u slučaju maloljetnih žrtava na bilo koji način učine dostupnim širokim masama zapriječena kazna zatvora od godine dana. Je li ovaj zakon samo dokaz stare krilatice “papir trpi svašta” ili “kači” samo one koji nisu pod njegovim kišobranom? Predstavnici medija su, naime, često na sudovima zbog tužbi za napisano. Iz toga proizlazi da bi novinari trebali bolje poznavati i slijediti zakone od onih koji ih donose i provode.
Iz Ureda pravobraniteljice za djecu ističu kako su se već susretali s problematikom objavljivanja presuda kojima se otkrivaju podaci o privatnom životu djeteta u posljednjih nekoliko godina te obavještavali o štetnosti i nezakonitosti takvih postupaka Agenciju za zaštitu osobnih podataka i Ministarstvo pravosuđa.
– Ministarstvo je na naš poticaj obavijestilo sudove o obvezi da se presude i druge sudske odluke koje sadržavaju podatke malodobnim osobama trebaju prilagoditi objavljivanju na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa kako bi se zaštitila dobrobit djece. Podsjećam da je Vrhovni sud RH donio Pravila o anonimizaciji sudskih odluka, Broj: Su- 748-IV/03-2 od 31. prosinca 2003. te Uputa o načinu anonimizacije sudskih odluka, Broj: Su-748-IV/03-3 od 31. prosinca 2003., kaže Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica za djecu napominjući kako je ta odluka dostupna na web stranici Vrhovnog suda RH www.vsrh.hr.
Navedena Pravila određuju podatke koji se anonimiziraju, kao i način anonimizacije, odnosno zamjene i ispuštanja osobnih podataka u sudskim odlukama koje se javno objavljuju na web stranicama Vrhovnog suda RH, te da je sud dao i uputu da sudovi donesu vlastita pravila po uzoru na spomenuta pravila Vrhovnog suda RH.
– Objavom podataka kojima se otkriva identitet djeteta koje je žrtva spolnog nasilja i zloupotrebe djetetu se nanosi velika šteta s mogućim dalekosežnim posljedicama. Osobito je zabrinjavajuće da se takvi propusti mogu dogoditi na e-oglasnoj ploči suda, stoga ćemo ovu Vašu obavijest proslijediti nadležnim tijelima na postupanje, budući da smatramo da su takvom objavom povrijeđena prava djece, ističe Milas Klarić.
 
– Podatke o djetetu koje je žrtva spolnog nasilja ne smije se u medijima iznositi ni uz privolu djetetovih roditelja. Premda novinari rijetko objavljuju puni identitet djeteta žrtve, vrlo često objave toliko pojedinosti o djetetu ili njegovim roditeljima da svi mogu doznati o kome je riječ. Osim toga, iznošenjem detaljnog opisa zlostavljanja, čak i uz zaštićeni identitet, mediji izlažu dijete sekundarnoj viktimizaciji i čine ga još ranjivijim u njegovu neposrednom okružju, kaže pravobraniteljica te pojašnjava kako osobe iz djetetove okoline – susjedi, učenici u njegovoj školi – najčešće znaju da je dijete bilo žrtva, ali da ne trebaju znati na koje je sve načine bilo zlostavljano, rekla je Milas Klarić zaključivši kako je uloga medija iznimno važna u jačanju svijesti o potrebi zaštite djece od spolnoga nasilja i iskorištavanja, kao i potrebi jačanja mehanizama koji olakšavaju prijavljivanje takvih djela te osiguravaju brze pravosudne procedure i potporu djetetu za uspješan oporavak od traume.