Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Rat” za 35 kvadrata dobila država

12.12.2016. 23:00
“Rat” za 35 kvadrata dobila država


Grad Zadar je na Trgovačkom sudu izgubio još jedan spor s Državom za utvrđivanje prava vlasništva, a u ovom slučaju je riječ o poslovnom prostoru površine od 35 metara četvornih, koji se nalazi u Ulici Mihe Klaića 5 na Poluotoku.
U nepravomoćnoj presudi koju potpisuje sutkinja Ana Markač, stoji kako je tužba Grada Zadra protiv države, u sporu vrijednom pola milijuna kuna, odbijena kao neosnovana.
– Odbija se tužbeni zahtjev Grada Zadra protiv RH od 19. srpnja 2016. godine radi utvrđenja i uknjižbe prava vlasništva u odnosu na poslovni prostor za koji navodi da je preko svojih pravnih prednika, još od 1966. do danas u nesmetanom posjedu, stoji u presudi gdje se nadalje navodi kako je Grad uporište za tužbu i dokazivanje vlasništva nad poslovnim prostorom, koji već godinama iznajmljuje, temeljio na činjenici da je prostor bio upisan u k.o. Zadar kao društveno vlasništvo.
Naveli su i kako je to društveno vlasništvo pripalo Državi Rješenjem Općinskog suda u Zadru, ZK odjela, od 25. listopada 2011. godine po prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva, a temeljem čl. 362. st. 3. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, kad su se nekretnine iz tog zk. uloška, upisane u novi zk. ul. 15676 na Državu uknjižile po zakonskoj presumpciji, a ne i stvarno utvrđenom činjeničnom stanju.
– Budući iz dokumentacije predane uz tužbu nesumnjivo slijedi da je sporni prostor temeljem nacionalizacije oduzet dotadašnjim vlasnicima, fizičkim osobama, a zahtjev za naknadu nije podnesen u zakonskom prekluzivnom roku, upravo citirane zakonske odredbe propisuju da su ispunjene pretpostavke za stjecanje vlasništva spornog prostora u korist Republike Hrvatske. Grad Zadar nije pravni sljednik bivše općine na toj imovini, jer su gradovi i općine utemeljeni na temelju tog Zakona samo preuzeli imovinu bivših općina, u odgovoru na tužbu navelo je ŽDO, dodajući i kako je Zakon o povratu imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine donesen još 1996., te stupio na snagu 1. siječnja 1997. a on propisuje da sva imovina koja je predmet povrata temeljem tog Zakona postaje vlasništvo RH ako zahtjev za povrat nije podnesen ili je isti odbačen ili odbijen. Na istom ročištu ŽDO je u ime RH podnijelo protutužbeni zahtjev kojim od Grada zahtjeva predaju u posjed poslovnog prostora u roku od 15 dana po pravomoćnosti ove presude i to pod prijetnjom ovrhe.
Na ovu presudu, međutim, sve strane u postupku imaju pravo žalbe, a o o njoj će odlučivati Visoki trgovački sud.