Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Divlje odlagalište ugrožava podzemne vode

Autor: Branko Božić

13.01.2010. 23:00
Divlje odlagalište ugrožava podzemne vode


Da bi situacija mogla biti još gora, kazuje podatak da upravo na tom području teku podzemne kraške vode obližnjeg vodocrpilišta Golubinka u čije bi tokove uslijed ovih obilnih zimskih kiša te oborinskih voda mogle s lakoćom dospjeti opasne tvari iz nagomilanog smeća


Nakon što su uoči turističke sezone zajedničkom akcijom Općine Ražanac, Županijskog ureda za komunalno uređenje iz Zadra te zadarske Šumarije, uklonjene goleme količine deponiranog smeća svih vrsta s divljeg odlagališta u neposrednoj blizini starog Duševića mlina, danas ponovno pruža ona otužna, sramotna slika kao prije spomenute akcije.
Kao što je poznato, građevinski ostaci nekadašnjeg Duševića mlina smješteni su na tromeđi općina Ražanac, Poličnik i Vrsi, mjestu gdje se križaju putni pravci Ražanac – Zadar i Vrsi – Visočane – Poličnik. I upravo tu na mjestu pomalo zaklonjenom hrastovom šumom iz dana u dan bujaju hrpe otpada prijeteći ekološkim incidentom.
No da bi situacija mogla biti još gora, kazuje podatak da upravo na tom području teku podzemne kraške vode obližnjeg vodocrpilišta Golubinka u čije bi tokove uslijed ovih obilnih zimskih kiša te oborinskih voda mogle s lakoćom dospjeti opasne tvari iz nagomilanog smeća.
Kako smo mogli čuti u razgovoru sa stanovnicima dvaju Duševića mlinu najbližih mjesta Krneze i Ljubačkih Stanova, nad ovim itekako ozbiljnim problemom uz čelne ljude susjednih općina Ražanac i Poličnik, svakako bi se trebale zamisliti nadležne inspekcijske službe, ekološke udruge, zadarska Šumarija te Turističke zajednice jer se zna da je upravo pored hrpa otpada biciklistička staza, a i obala Jadrana nije daleko.
Konačno, za postojanje ovog divljeg odlagališta, koje je usput i raj, leglo za sve vrste šumskih štetočina, najviše bi se trebali zamisliti svakako neodgovorni pojedinci, koji uporno već desetak i više godina bez trunke straha ili malo grižnje savjesti sudjeluju u ovom neoprostivom, neprihvatljivom ugrožavanju prirode.