Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Planirana humanitarna akcija za Pedijatriju

Autor: Katina Vrsaljko

13.01.2010. 23:00
Planirana humanitarna akcija za Pedijatriju

Foto: Adam VIDAS



Postoji potreba da se na hrvatskim sveučilištima otvore izvanredni sveučilišni studiji ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kako bi odgojitelji koji su u radnom odnosu mogli napredovati u svom obrazovanju, istaknula je Edita Tošić, predsjednica Udruge odgojitelja Maraške


Prije godinu i pol dana u Zadru je osnovana Udruga odgojitelja predškolske djece Maraške koja je svojim djelovanjem obogatila život brojnih zadarskih mališana. Kako kaže Edita Tošić, predsjednica Udruge, Maraške organiziraju brojne radionice, predstave, seminare, stručna usavršavanja i osmišljavaju različite programe za sretno i potpuno djetinjstvo Zadrana u čemu je uloga odgojitelja vrlo bitna.
Upravo su zato članovi udruga odgojitelja u cijeloj Hrvatskoj uporni u nastojanjima da se unaprijedi i obrazovni sustav odgojitelja.
– Želimo da se na hrvatskim sveučilištima otvore izvanredni sveučilišni studiji ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kako bi odgojitelji koji su u radnom odnosu mogli napredovati u svom obrazovanju, istaknula je Tošić te dodala da su hrvatski studiji za odgojitelje vrlo kvalitetni, no otvaranje izvanrednog studija bi, kako kaže, pridonijelo još boljem obrazovanju tog kadra.
Udruga Maraške stalno širi mrežu suradnje s drugim udrugama i institucijama vezanim za odgojno-obrazovni sustav.
– Tako smo sad dobili neslužbenu preporuku iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa da napravimo program rada s djecom koja su hospitalizirana na Odjelu pedijatrije, s obzirom na to da smo ih zadnjih godinu dana svakodnevno obilazili te s njima održavali aktivnosti koje se inače održavaju u vrtićima. Kako tamo zna biti i djece osnovnoškolske dobi, radili smo i s njima, primjerice, na domaćoj zadaći i slično. To djeci olakšava boravak u bolnici, a olakšava i njihovim roditeljima koji računaju na nas. Osim toga, puno smo razgovarali s medicinskim sestrama i liječnicima iz čega smo i naučili neke nove stvari, rekla je Tošić.
Sada će, prema njenim riječima, Udruga u suradnji sa stručno-razvojnom službom sastaviti program rada s djecom na Odjelu koji bi onda bio i kvalitetniji od dosadašnjeg te će se za njega tražiti verifikacija od Ministarstva.
– Planiramo organizirati i humanitarnu akciju u povodu Uskrsa. Prodajom pisanica, koje će djeca i odgojitelji izrađivati na redovnim radionicama, želimo prikupiti novac koji bismo donirali zadarskoj Pedijatriji da ga iskoristi za dječju dobrobit, kazala je Tošić.
U Udruzi su aktivni i na umjetničkom planu pa uz glazbene i likovne radionice djeluje i lutkarski tim pod vodstvom Ivane Tičić, koji sa svojim brojnim lutkarskim predstavama uveseljava djecu u zadarskim vrtićima i na javnim priredbama.
– Sami izrađujemo lutke i osmišljavamo predstave koje darujemo djeci iz naših vrtićkih skupina, ali i onoj koja nisu obuhvaćena predškolskim odgojem te svim našim građanima, ispričala je Tošić.
U planovima Udruge Maraške su i stručna predavanja dr.sc. Arijane Miljak, velike stručnjakinje na području predškolskog odgoja, na koja su pozvani svi odgojitelji, bez obzira na to jesu li članovi Udruge.