Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mali ruzinavi balkoni – veliko ruglo kamene Foše

13.01.2011. 23:00
Mali ruzinavi balkoni – veliko ruglo kamene Foše


Foša je sama po sebi prekrasna, a čišćenjem mulja, rasvjetom, bojenjem ograde i s novim bovama, dobila je jednu novu dimenziju i šteta da je ti oronuli balkoni nagrđuju. Ako do ljeta ne dobijemo povratne informacije od nositelja fondova ili ako one budu negativne, sanaciju balkona i pročelja u Foši najvjerojatnije ćemo uvrstiti u proračun Grada Zadra za sljedeću godinu, kaže zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović
Najljepša zadarska lučica Foša prepoznatljiv je simbol našeg grada. Uz kulturnu baštinu starog kamena, njezino povijesno značenje je u tome što je godinama bila veza između “bodula i vlaja”, otoka i zaleđa, Zadra sa svijetom. Bila je sjecište trgovine, poznanstava, ljubavi i poprište društvenih događanja. Suvremeni dodaci, poput vrhunskog ribljeg restorana, kao i “modni” dodaci u obliku rasvjete i unificiranih bovi, “parkiralište za brodove” učinilo je još atraktivnijim.
Slaba statika stanova
Uz mnogobrojne turiste i šetače, nekim vlasnicima brodova Foša je kao dnevni boravak. Pritom je neizbježno spomenuti Vencija Jurina i njegovu pudlicu Ninu. Jurin je i za vrijeme rata bio u Foši, a kraj broda u kojem je spavao, pala je i granata.
Izdržala je Foša i ratovanja i mirovanja, a posljednju bitku vodi s recesijom zbog koje je stare, ruzinave balkone na njenim zidinama jako teško ukloniti.
Prije otprilike godinu dana počeli su pregovori gradskih vlasti s vlasnicima stanova čiji balkoni gledaju na Fošu. Taj opasni i ružni problem, složili su se tada, treba riješiti. U međuvremenu, kao problem su se, standardno, pokazale financije.
– Po mišljenju konzervatora, balkone treba rušiti. Na to su pristali i stanari, pod uvjetom da se tada uredi i cijelo pročelje kako se, ionako slaba statika njihovih stanova, ne bi oštetila. Mi smo napravili idejni projekt. Još nemamo troškovnik, ali vrijednost projekta je više stotina tisuća kuna, kaže zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
Pomoć preko Udruge obzidanih gradova?
S obzirom na tešku financijsku situaciju, Grad pokušava sredstva za saniranje balkona dobiti od različitih fondova.
– Možda uspijemo dobiti novac od Ministarstva kulture u okviru programa sanacije kulturne baštine. Postoji i mogućnost iskorištavanja europskog fonda za regionalnu suradnju, čiji je cilj jačanje veza između gradova u Europskoj uniji i onih izvan nje. S obzirom na to da je Zadar član europske Udruge obzidanih gradova, razgovaramo s različitim gradovima u Europskoj uniji s kojim bi se mogao ostvariti projekt. Tada bi to bio projekt čiji su nositelji taj grad i Europska unija, a Grad Zadar partner, navodi Grgurović.
Ako ništa od toga ne uspije, sanacija balkona i pročelja u Foši najvjerojatnije će pasti na leđa gradskog proračuna.
– Ako ne uspijemo povući sredstva iz fondova, pokušat ćemo smoći snage da problem saniramo sami. Foša je sama po sebi prekrasna, a čišćenjem mulja, rasvjetom, bojenjem ograde i s novim bovama, dobila je jednu novu dimenziju i šteta da je ti oronuli balkoni nagrđuju. Ako do ljeta ne dobijemo povratne informacije od nositelja fondova ili ako one budu negativne, sanaciju balkona i pročelja u Foši najvjerojatnije ćemo uvrstiti u proračun Grada Zadra za sljedeću godinu, ističe Grgurović.
Nije neobično da je pogled s balkona ljepši od pogleda na balkon, no u ovom slučaju kontrast je golem.