Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Jedriličari i atletičari – ponos grada Zadra

13.01.2012. 23:00
Jedriličari i atletičari – ponos grada Zadra


AŠK Zadar ostaje na terenima na Višnjiku koji treba dotjerati kao atletsko borilište i rekreacijski centar za građane, što je već i postao. Treba hitno rekonstruirati atletsku stazu na Višnjiku. Po nekim procjenama to košta 2 milijuna kuna, ali za to novce Grad trenutačno nema, rekao je Vrančić


Gradonačelnik Zvonimir Vrančić i suradnici jučer su primili najuspješnije zadarske sportaše u protekloj godini, jedriličare Šimu Fantelu i Igora Marenića te atletičare Paolu Borović (troskok), Luciju Zubčić (skok u vis), Katarinu Gašparović (bacanje koplja) i Jakova Zurka (skok u vis) te predstavnike njihovih klubova, Edu Fantelu iz JK Sv. Krševan te Radojku Franzzoti i Predraga Saratliju iz AŠK Zadar. Uz same rezultate, o njihovoj uspješnosti govore nagrade koje su dobili od Hrvatskog olimpijskog odbora. Fantela i Marenić su proglašeni najboljom posadom, a AŠK Zadar je dobio visoko priznanje “Matija Ljubek”.
Vrančić je ovom prilikom čestitao sportašima na odličnim rezultatima i nagradama te im poželio daljnji uspjeh. Spomenuo je financijsku pomoć Grada, za svaki klub po 250 tisuća kuna godišnje, a ukupno za sport nešto manje od 30 milijuna kuna godišnje.
Osvrnuo se prvo na europske prvake i treće na svijetu jedriličare.
– Šime i Igor su već dugo ponos našeg grada, njihov veliki rad od kad su bili djeca daje rezultate, a prošla godina je bila možda i najsjajnija. Grad Zadar je to odavno prepoznao i već je Šime kao junior dobio Grb Grada Zadra, a kao posada su on i Igor dobili dvije Nagrade Grada Zadra, rekao je Vrančić.
Predsjednik i trener JK Sv. Krševan Edo Fantela se prisjetio da je Šime 1998. postao svjetski prvak te da je Božidar Kalmeta tada rekao da je on sad briga Grada.
– Moram reći da je tako i bilo, a Grad i pročelnik Radovan Dunatov nas uvijek prate. No u sljedećih deset godina nadamo se još boljim rezultatima jer su Šime i Igor sa svojih 26 godina mlada posada, rekao je trener Fantela.
Obraćajući se atletičarima, Vrančić je prvo istaknuo da je Radojka Franzzoti, sada tajnica AŠK-a Zadar, a nekadašnja rekorderka, olimpijka i prvakinja, odličan uzor svim sportašima. Nju je posebno razveselio rekavši da je u planovima Grada Zadra da AŠK Zadar ostane na terenima na Višnjiku.
– Višnjik treba dotjerati kao atletsko borilište i rekreacijski centar za građane, što je već i postao. Dobro je da su svi sportovi na jednom mjestu, a i građani su Višnjik već sami prihvatili. Treba hitno rekonstruirati atletsku stazu na Višnjiku. Po nekim procjenama to košta 2 milijuna kuna, ali za to novce Grad trenutačno nema, rekao je Vrančić.
Franzzoti je rekla da Klub egzistira preko 50 godina i da su navikli na skromne uvjete, kao što je bilo na Đilu, a dobrih je rezultata uvijek bilo. Nada se da će i njezin juniorski rekord koji nije srušen već 42 godine, oboriti baš jedna od cura iz kluba.


Na Olimpijadu bez imperativa, ali s dišpetom




Fanteli i Mareniću koji se pripremaju za Olimpijske igre u Londonu, Vrančić je poželio dobre rezultate, ali “bez imperativa”.
Vrančić je rekao da se pokazalo kako velika očekivanja i pritisak javnosti na sportaše uoči velikih natjecanja znaju donijeti kontraefekt.
Šime Fantela je rekao da mu je drago što to čuje jer je i njima samo važno da se mogu dobro pripremati, trenirati, da ne bude ozljeda, da mogu dati sve od sebe, a na Olimpijadi – što bude.
Radovan Dunatov, gradski pročelnik za kulturu i sport, savjetovao im je kroz smijeh da ponesu svoj dalmatinski “dišpet” i da jednoj Engleskoj, koja je velika jedriličarska sila, “mali” Zadrani pomrse račune.