Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Večeras u HNK-u Zadar Glorija

13.01.2014. 23:00
Večeras u HNK-u Zadar Glorija


Večeras u 20 sati u HNK Zadar pogledajte antologijsko djelo Ranka Marinkovića – predstavu GLORIJA u izvedbi HNK u Šibeniku u režiji Zorana Mužića.
Predstava je bila nominirana u četiri kategorije za Nagradu hrvatskog glumišta 2013. te je nagradu za najbolju glavnu mušku ulogu, za ulogu Don Zane u Gloriji, dobio Siniša Popović.
U predstavi igraju: Franka Klarić, Siniša Popović, Špiro Guberina, Joško Ševo, Jakov Bilić, Mate Gulin, Anđelko Babačić, Jasminka Antić i Dragan Veselić.
Predstava je u pretplati HNK Zadar. Ulaznice su u prodaji na blagajni HNK po cijeni od 50,00 i 40,00 kuna.
Glorija je roman u šest slika koji je napisao hrvatski novelist Ranko Marinković, rođen 1913. godine na Visu. Osim novela, pisao je i drame, romane i eseje. Tematika njegovih romana vezana je uz otoke, gradove i malograđanski duh, a obiluje satirom, ironijom i tragičnošću. Radnja Glorije događa se u Dalmaciji, netom nakon Drugog svjetskog rata i govori o osjećajima redovnice i svećenika. Cijelim se djelom provlači sukob između duhovnog i svjetovnog života.
Kad je 29. prosinca 1955. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb praizvedena  Glorija u režiji Bojana Stupice, izazvala je pravu senzaciju, izdignuvši se iznad cjelokupnog tadašnjeg hrvatskoga dramskog stvaralaštva. Tematikom koja problematizira sukob pojedinca s krutim normama crkve i društva uzburkala je sve društvene slojeve, a polemike oko Glorije ne prestaju već desetljećima.