Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Masterchef Nakatsuji svugdje dolazi jedanput, samo u Zadar – dvaput!

13.01.2017. 23:00
Masterchef Nakatsuji svugdje dolazi jedanput, samo u Zadar – dvaput!


Treću godinu uzastopno veljača u Zadru bit će u znaku Tuna, Sushi & Wine Festivala, jednog od najprestižnijih zimskih festivala u Hrvatskoj. I ove će godine TSWF od 1. do 5. veljače ponuditi sve ono što ga je u turističkom, gastronomskom i kontekstu kulturne razmjene, još od prvog izdanja 2015. godine, obilježilo i uvrstilo među top gastronomske i turističke događaje u posezoni.
Masterchef i sushi majstori
Vrhunski japanski masterchef Toshihiro Nakatsuji – čiji kulinarski show u Japanu pobožno prati više od 16 milijuna televizijskih gledatelja! – demonstrirat će drevno ceremonijalno rezanje tune iz zadarskih tunogojilišta, a asistirat će mu sushi majstori iz japanskih restorana u Hrvatskoj. Masterchef Nakatsuji drugi put dolazi u Zadar, što je za japanske prilike vrlo neobično i prilično laskavo za sam događaj, prije svega oduševljen doživljajem s prošlogodišnjeg TSWF-a i entuzijazmom kojega su pri spravljanju sushija pokazali učenici zadarske Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole.
Gala večer u Arsenalu, kao završni dio spektakla, ponudit će uz egzotični spektakl rezanja tune na poseban način ili čuveni Maguro Kaitai Show, te koncerte Jacquesa Houdeka i japanske jazz pjevačice Minami Kayoko.
Naravno, Zadrani i svi drugi gosti i posjetitelji grada uživat će tijekom pet dana Tuna, Sushi & Wine Festivala još i u izložbama fotografija, radionicama origamija, posjetu tunogojilištima, prezentaciji tradicionalnih japanskih borilačkih vještina zadarskih sportskih klubova, te u već uobičajenom tjednu prigodne ponude specijaliteta od tune u najboljim zadarskim restoranima.
Također, šefovi biranih zadarskih i hrvatskih restorana imat će priliku upoznati se s tisuću godina starom japanskom tradicijom spremanja sushija te vještinama sushi majstora iz Japana, a edukacijskom dijelu programa prisustvovat će i učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u Zadru.
Razmjena iskustava
Od ideje nekadašnjeg veleposlanika Japana u Republici Hrvatskoj Keiji Idea koji je inicirao festival, do trećeg izdanja u veljači 2017. godine, TSWF ima isti početni cilj sadržan u spoju i razmjeni iskustava kulturnih, povijesnih i prirodnih resursa Hrvatske i Japana zajedno s gastronomskim doživljajem.
TSWF organiziraju Turistička zajednica grada Zadra u suradnji s Gradom Zadrom, Japanskim Veleposlanstvom u Republici Hrvatskoj, Ministarstvom turizma, Hrvatskom turističkom zajednicom, Hrvatskom gospodarskom komorom i NPO JCEA Japanskim-hrvatskim Društvom razmjene. (zl)


 Program


1. veljače: otvorenje Tuna, Sushi & Wine Festivala; izložba fotografija “Izlov” u Gradskoj loži Zadar. Posjet tunogojilištima.
2. veljače: stručni program i edukacija pripreme tradicionalnih japanskih jela u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar; predavanje o jadranskoj tuni u sklopu izložbe Izlov; origami radionica u Arheološkom muzeju Zadar.
3. veljače: edukacija u Hotelijersko turističkoj i ugostiteljskoj školi Zadar.
4. veljače:
– jutro tuna specijaliteta na Narodnom trgu; koncert Funky Sister’s; prezentacija i promocija Kali tuna, Pelagos, Jadran Tuna i Kraljevski vinogradi; prezentacija japanskih borilačkih vještina na Forumu, Kyudo klub Yumi, Aikido klub Zadar, Kendo klub Ouka.
– večer: Arsenal, gala večer; predstavljanje novog branda ToroCro Maguro & WineCro, koncert Jacquesa Houdeka i japanske jazz pjevačice Minami Kayoko, degustacija specijaliteta od tune.
5. veljače: origami radionica u Arheološkom muzeju Zadar; izložba fotografija Izlov u Gradskoj loži Zadar.