Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U fokusu prodaja preškog trga, stare općinske zgrade, te uređenje trajektne luke

13.01.2017. 23:00
U fokusu prodaja preškog trga, stare općinske zgrade, te uređenje trajektne luke


Nakon višegodišnje istrage zbog sumnje na milijunski teške kriminalne radnje u Općini Preko, zadarska je policija podnijela kaznenu prijavu protiv šest osoba – Ante Jerolimova (48), bivšeg načelnika Općine Preko, Zvonimira Nižića Grofa (63), zadarskog poduzetnika, Branka Kolege (56), direktora komunalnalne tvrtke Otok Ugljan, Lenka Celenta (61), ugostitelja i bivšeg načelnika Općine Ugljan te Mire Barešić (45) iz građevinske tvrtke Heres koja je imala ugovor s Nižićevom tvrtkom Navita. Šestoprijavljeni je Jerolim Uroda, prvi gradonačelnik Biograda i dugogodišnji pročelnik za more u Zadarskoj županiji, koji se 20-ak godina bavio koncesioniranjem pomorskog dobra.
– Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske dovršili su kriminalističko istraživanje nad više osoba koje se sumnjiči za više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave počinjenih u proteklih deset godina, izvjestili su iz PU zadarske, navodeći potom precizno za što se konkretno terete svi osumnjičeni izuzev Urode.
Tako nekadašnjeg načelnika Jerolimova sumnjiče da je kao čelnik tijela lokalne samouprave inicirao pokretanje postupka za uvjetovanu prodaju općinskog zemljišta na otoku Ugljanu namijenjenu izgradnji tržnice i ribarnice, ali i za pokretanje postupka raspisivanja natječaja za dobivanje koncesije na pomorskom dobru. Na tom je natječaju zemljište kupilo trgovačko društvo u vlasništvu Zvonimira Nižića Grofa i tamo, suprotno tekstu natječaja izgradilo objekt – konkretno hotel.
Branka Kolegu se sumnjiči da je u svojstvu odgovorne osobe općinskog komunalnog društva Otok Ugljan, od Županije tražio i dobio koncesiju na trajektnom pristaništu. Koncesiju je potom bez osnove prepustio privatnom društvu Emona, čiji je osnivač i odgovorna osoba bio Celent. Prethodno je lokalna samouprava financirala projekte i elaborate potrebne za realizaciju koncesije, a nakon prenošenja koncesije, Celent je izvršio prijenos vlasništva u Emoni na Davora Jerolimova, Antina brata te Josipa Cikatića, Grofova zeta.
Nakon preuzimanja tvrtke novi vlasnici su svojim sredstvima financirali izgradnju objekata na koncesioniranom prostoru.
Policija navodi kako se Kolegu i Miru Barešić sumnjiči da su namjenska sredstva općinskog trgovačkog društva koristili suprotno njihovoj namjeni te da je materijalna šteta koju je ova petorka počinila kaznenim djelima koja im stavljaju na teret milijunska. Nadležnom Državnom odvjetništvu protiv Jerolimova i njih su podnesene kaznene prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, a protiv 48 i 56-godišnjaka te 45-godišnjakinje zbog krivotvorenja službenih isprava.
Policija je istragu vezanu uz malverzacije u Općini Preko intenzivirala prošle godine te izuzela obimnu dokumentaciju, nakon što je Jerolimov odstupio s dužnosti načelnika pod teretom optužbe za krivotvorenje diplome. To je za Zadarski list u ožujku prošle godine potvrdio aktualni načelnik Karlo Novoselić ističući kako su krim policajci za dokumentaciju koja ih je zanimala kontaktirali općinsku pročelnicu. Naglasio je i kako se predmet interesa policije odnosi na vrijeme prije njegova mandata pa da se stoga on nije niti interesirao za detalje.
A kako smo tada doznali, policija je u Općinu Preko došla ciljano – po dokumente vezane uz prodaja konkretnih nekretnina – prostora centralnog preškog Trga hrvatske nezavisnosti te stare općinske zgrade, ali i uređenje trajektne luke. O tim prodajama detaljno je izvještavao portal Zadarski bodul taksativno navodeći tijek događaja od 2001. pa do 2012. godine u kojem vremenu se četiri puta mijenjao DPU te su spomenute nekretnine prodane.
O ovom slučaju iscrpno su godinama izvještavali na portalu Zadarski bodul tvrdeći kako se radi o pogodovanju. To su potkrijepili činjenicom da je DPU mijenjan tri puta te da je na koncu poništen, čime je na snagu stupila prethodna odluka koja je kupcu – Zvonimiru Nižiću Grofu, omogućila da gradi hotel na mjestu gdje su prethodno trebali biti isključivo sadržaji od javnog interesa – tržnica, ribarnica, banka, trgovine, parkirna mjesta i slično.