Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Jusup: Nije potrebno ići u izgradnju novih kapaciteta

Autor: Siniša Klarica

13.02.2009. 23:00


Predsjednik NO Tankerkomerc BožoJusup kaže da nije potrebno graditi nove kapacitete na nekoj drugoj lokaciji, kad je od Gaženice, svaka značajnija destinacija, udaljena svega do sat vožnje


Predsjednik uprave JANAF-a Ante Markov na nedavnoj je tiskovnoj konferenciji najavio izgradnju novih terminala za uskladištenje nafte i naftnih derivata. Među inim lokacijama, diljem Hrvatske, Markov je spomenuo i Zadar. Međutim, koordinator korporacijskih komunikacija JANAF-a Julijana Vranješ je napomenula kako Jadranski naftovod nije još definirao na kojoj lokaciji bi se izgradile te tzv. nove „kante” za uskladištenje nafte i naftnih derivata.
Prema važećoj prostorno-planskoj regulativi takvo uskladištenje jedino je moguće na prostoru industrijske zone Gaženica i to na području kojem gospodare Kepol i Tankerkomerc. Prema riječima predsjednika NO Tankerkomerca Bože Jusupa on je s prvim ljudima INE i JANAF-a već usuglasio stav da nije potrebno ići na izgradnju nekih novih kapaciteta, nego da bi se cijeli posao mogao napraviti u Gaženci.
– Riječ je u stvari o poslu kojeg je Agencija za pričuve prepustila JANAF-u na realizaciju. Kao što je poznato, mi na području Gaženice imamo tri lokaliteta gdje je moguće smjestiti gorivo. Jedan je lokalitet dvaju spremnika koe je koristila bivša JNA za potrebe aerobaze Zemunik. Međutim, preko tih spremnika predviđeno je izmještanje sadašnje željezničke pruge u Bibinjama. Na drugu stranu, ostaje Kepol koji ima nekih 17.000 metara kubičnih metara skladišnog prostora, ali pretežito za tzv. svjetlije derivate. To znači da za neko veće uskladištenje ostajemo samo mi u Tankerkomercu, rekao nam je u uvodu Božo Jusup.
Tankerkomerc, kaže Božo Jusup, posjeduje teren površine 85.000 kvadrata, između nekadašnjeg Polikema i Sojare. Na tom terenu moguće je izgraditi kapacitete za smještaj pričuva naftnih derivata. Jusup kaže da nije potrebno graditi nove kapacitete na nekoj drugoj lokaciji, kad je od Gaženice, svaka značajnija destinacija, udaljena svega do sat vožnje. Istina, kaže Jusup, netko bi se mogao poslužiti primjerom kako se u nekadašnjoj državi gospodarilo robnim rezervama, pa su se tako gradili silosi za pšenicu u Đevrskama ili npr. u Gračacu, dakle područjima podalje od žitnica.
– U zemlji s nešto manje od pet milijuna stanovnika, takva disperzija nije potrebna tim više što je lako izraditi postrojenja za smještaj pričuva naftnih derivata, ali je teži dio priče njegova eksploatacija. Postojeći kapaciteti u Gaženici imaju svu propisanu zaštitu, a i vrlo lako se mogu prilagoditi standardima i propisima koje zatjeva EU regulativa, dodao je na kraju razgovora Božo Jusup.
Da se razgovori vode, potvrdio nam je i predsjednik uprave JANAF-a Ante Markov koji je naglasio da za sad JANAF još nije utvrdio koliko će koštati cijeli taj posao. Razlog tomu jest da JANAF tek treba preuzeti nekadašnja vojna skladišta u Splitu i Puli, a li da se na zadarskom području razmišlja upravo o nekadašnjem JNA skladištu u Gaženici. Igradnja novih skladišnih kapaciteta, kaže Markov ne bi bila samo za potrebe državnih pričuva, nego i za komercijalne svrhe.