Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veliki korak u pravcu Premijer lige

Autor: Andrija Prović

13.02.2010. 23:00
Veliki korak u pravcu Premijer lige

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon uzbudljive završnice, rukometaši Zadar Slada u jednoj od najvažnijih ovosezonskih utakmica pobijedili su Goricu – prvoplasiranu momčad jesenskog dijela prvenstva. Konačnih 27:24 dovelo je tako Slad na samo dva boda od Crikvenice, od 14. kola ponovno lidera Dukat prve lige. Pred gotovo ispunjenim Mocirama, sastav Roka Paleke u subotu je odigrao vrhunskih 40 minuta, no od sredine drugog poluvremena ispustit će prednost od sedam golova te će se o pobjedniku derbija odlučivati u posljednjim minutama susreta. Bez obzira na infarktnu završnicu, gledatelji su mogli uživati u odličnoj rukometnoj predstavi u kojoj su Zadrani napravili značajan iskorak ka Premijer ligi.
Drugo poluvrijeme domaći su otvorili s četiri pogotka prednosti (15:11). Raspoloženi Vučković nastavlja s vrlo dobrom igrom iz prvog dijela te ubrzo povisuje na 16:11. Isti će igrač obilježiti i nadolazeći period te do 37. minute postići svoj sedmi gol. Ništa lošiji nije bio niti Marijan Bašić koji je uz odličan posao u 3-2-1 obrambenoj formaciji, uspješno dirigirao zadarskim napadom. Goričani se početkom drugog poluvremena brane sa 6-0, no činilo se da im ništa ne može pomoći protiv sve boljih Zadrana. Nedugo zatim, semafor je pokazivao 20:13. Međutim, kada je dvoboj naizgled bio odlučen, Zadrani kao da su zaboravili igrati, a Gorica radi 5-0 seriju. Bez ideje u napadu i igrajući praktički bez krila, Sladova vanjska linija punih 10 minuta ne pronalazi put do mreže gostujućih. Sušu prekida Brkljača u 50. minuti kada zabija za 21:18. Gorica se ipak ne zaustavlja te ubrzo dolazi do izjednačenja (21:21 u 52. minuti), odnosno, nešto kasnije i vodstva 22:23. No, Bašićev gol s krila te Buovčev iz prodora vraćaju nadu „plavima” i opet ih dovede u minimalnu prednost(24:23). Prvo ime u redovima gostujućih, Dario Vozab, minutu i pol do kraja vraća utamicu u egal, no prvim golom Humbolta iz igre, a zatim  i realizacijom Buovca i Mijolovića, Zadar stiže do 27:24 i zasluženog slavlja. Uz učinak spomenutih igrača, neizostavan je i onaj Tomislava Balenta, vratara domaćih koji je u presudnim trenucima bio na visini zadatka.
Čvrste i agresivne 3-2-1 zone i igra u ritmu gol za gol obilježile su prvih deset minuta. Nakon toga, Zadar na polukontrama i kontrama postepeno gradi prednost. Ista je u 19. minuti iznosila tri gola razlike. Rukometaši iz Mocira i dalje su rezolutni u obrani, a unatoč nešto lošijem izdanju na postavljenu zonu Gorice, brzom realizacijom nastavljaju puniti Crnojevićevu mrežu. S druge strane, Tomislav Balent s dvije efektne obrane dao je naslutiti kako će biti jedan od ključnih aktera subotnjeg derbija.


 ZADAR SLAD – GORICA 27:24 (15:11)


ZADAR – Dvorana Mocire. Gledatelja: 350. Suci: Petar Bulum, Nikola Carević(oba Metković).
ZADAR SLAD: Balent (16 +1), Cota, Svorcina, Vučković 7, Jerak, Buovac 3, Peša 3, Vidović 3 (2), Brkljača 3, Miletić, Peronja, Mijolović 2, Samaržija, Humbolt 2 (1), Markić, Bašić 4. Trener: Roko Paleka. 
GORICA: Crnojević (9 + 1), Dijanić, Ceković 4 (1), Konjar, Vozab 10, Dželalija, Šimunić, Nedić 1, Maravić, Uzelac, Vojnović, Seferović 5, Debeljak 3, Jovičić 1, Jurinović. Trener: Tomislav Mesarov.  Sedmerci: Zadar Slad 3 (5); Gorica 1 (3).
Isključenja: Zadar Slad 8 minuta, Gorica 6 minuta.