Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Miljenko Stričak traži obnovu sudskog postupka

Autor: Minja Gugić

13.02.2013. 23:00
Miljenko Stričak traži obnovu  sudskog postupka

Foto: Zvonko KUCELIN



Vozač “tegljača smrti” Miljenko Stričak, koji  već robija petu godinu zatvorske kazne, nakon što je 24.  studenoga 2009. godine pravomoćno osuđen na sedam  godina i deset mjeseci zatvora zbog stravične prometne  nesreće u tunelu Ledenik kada su pod kotačima njegova  tegljača poginule dvije majke i njihovo dvoje djece, kao  izvanredni pravni lijek traži obnovu postupka i ukidanje  presude zadarskog Općinskog suda. O tome će, kako  smo saznali, Vijeće toga suda na zatvorenoj sjednici  raspravljati uskoro, 20. veljače.
Osuđeni Stričak, naime, smatra da je zadarski sud tijekom postupka odbio razmotriti sve činjenice koje idu  njemu u prilog te da zbog toga ima pravo na ponavljanje  sudskog postupka.
Nesreća koja je prije šest i pol godina šokirala cijelu  hrvatsku javnost okončana je najprije nepravomoćnom  presudom i tada najvećom kaznom ikada izrečenom u  povijesti hrvatskog pravosuđa, a radilo se o zatvorskoj  kazni u trajanju od osam i pol godina. No Vrhovni mu je  sud umanjio kaznu za osam mjeseci i dosudio sedam  godina i deset mjeseci, koje trenutačno “provodi” u Lepoglavi.
Stričak je, podsjećamo, svojim tegljačem s poluprikolicom u tunelu Ledenik usmrtio dvije majke i njihovo  dvoje djece koji su se vraćali kući u Zagreb s ljetovanja.
Izazvao je lančani sudar pet automobila u tunelu i doslovce zdrobio “opel astru” zagrebačkih registracija, koja  se u tom trenutku nalazila na začelju kolone i koju je  vozila Jadranka Matešić-Marković. Na mjestu je poginula ona i njezin 15-godišnji sin Mihael te Zdenka Kuhta  i njezina 16-godišnja kći Ines. Vijeće Općinskoga suda  sada treba uzeti u obzir konkretnu situaciju i razmotriti  sve dokaze koje je osuđenik naveo u zahtjevu, a odluku  bi trebalo donijeti odmah nakon vijećanja jer je presuda  pravomoćna.