Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Iskustva s terena dragocjena za obuku

13.02.2014. 23:00
Iskustva s terena dragocjena za obuku


 Krajem tjedna Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga RH, brigadni general Dražen Ščuri, posjetio je 93. zrakoplovnu bazu HRZ i PZO-a u vojarni Zemunik. Tom se prilikom susreo s polaznicima zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova (AAT PTC- Air Advisory Team Pre-deployment Training Course). Tečaj se provodi u vojarni “Zemunik” kao dio projekta unutar NATO inicijative “Smart Defense”. Ščuri je naglasio važnost tečaja, kojeg provode pripadnici s iskustvom misije mentoriranja snaga afganistanskog ratnog zrakoplovstva, te je istaknuo da se obuka na svakom novom tečaju osvježava spoznajama i iskustvima s terena.
– Ponudili smo i neke nove ideje i prijedloge kako bi misija obuke u Afganistanu u potpunosti zadovoljila najviše NATO standarde obuke helikopterskih posada. Ovaj je tečaj na neki način i ulaznica za uspostavu Multinacionalnog zrakoplovnog obučnog centra (Multinational Aviation Training Centre – MATC) u kojem će baza Zemunik zauzimati značajno mjesto treninga i obuke međunarodnih helikopterskih timova, kako zbog prirodnih i meteo uvjeta, tako i razvijenih sposobnosti 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, rekao je Ščuri.
Zapovjednika HRZ i PZO-a dočekali su i pozdravili zapovjednik 93. zrakoplovne baze pukovnik Karol Lučan i zapovjednik tečaja satnik Dalibor Ivelja, te predstavnici čeških i mađarskih zrakoplovnih timova. U isto vrijeme, polaznici tečaja provodili su bojno gađanje ciljeva na zemlji na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina. Gađanje su po prvi put proveli hrvatski bočni strijelci, a zajedno s njima i pripadnici Oružanih snaga Češke i Mađarske iz puško-strojnice M-84 (PKT) iz hrvatskih helikoptera MI-171 Sh na ciljeve na zemlji.
– Uloga bočnih strijelaca nije samo u gađanju ciljeva na zemlji, već puno više od toga. Oni upozoravaju kapetana posade o prometu u zraku, mogućim prijetnjama i zaduženi su za aktivnu samoobranu posade i helikoptera. Zahvaljujući njima kapetan posade dobiva vrijedne informacije, a ovom obukom se postiže koordinacija, uvježbanost i u konačnici veća sigurnost cijelog tima, istaknuo je nakon provedenog gađanja koordinator obuke, bojnik Boris Panić.