Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Načelnik Starigrada “puca” na posao savjetnika direktora u Čistoći!

13.02.2017. 23:00
Načelnik Starigrada “puca” na posao savjetnika direktora u Čistoći!


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na sjednici protekloga petka odlučivalo je o predmetu još jednog HDZ-ovog načelnika iz Zadarske županije. Nakon što su dali “košaricu” načelniku Poličnika, Davoru Lončaru, koji je uz saborsku plaću htio i naknadu za “volonterski rad”, u Povjerenstvu su ovaj put odlučivali o načelniku Starigrada, Krsti Ramiću, kojega je zanimalo može li nakon prestanka mandata načelnika općine – raditi u nekoj gradskoj tvrtci.
Ramić je, naime, od Povjerenstva tražio odgovor hoće li se naći u sukobu interesa ukoliko se – u slučaju poraza na lokalnim izborima – zaposli u nekoj firmi Grada Zadra koja je u suvlasništvu općine Starigrad. Tri mjeseca uoči lokalnih izbora, a za koje je uvjeren da će mu donijeti još jednu pobjedu, Ramić ipak sebi želi osigurati posao u komunalnom poduzeću kako koji dan ne bi bio bez posla.
Starigrad suvlasnik Čistoće
No, Ramić može biti miran jer će iz Povjerenstva ovoga tjedna dobiti odgovor o tome kako se, uz poštivanje nekih odredbi, može zaposliti u gradskoj tvrtci nakon mandata načelnika. Naime, kada smo s njim jučer razgovarali, Ramić još uvijek nije primio rješenje Povjerenstva, ali saznajemo da u njemu stoji:
– Dužnosnik Krste Ramić, općinski načelnik Općine Starigrad podnio je dana 7. veljače 2017. godine Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa zahtjev za traženjem mišljenja. U zahtjevu navodi da dužnost općinskog načelnika obnaša profesionalno te postavlja upit postoje li zapreke za zasnivanje radnog odnosa, nakon prestanka mandata, a prije isteka roka od 12 mjeseci, na radno mjesto savjetnika direktora društva u trgovačkom društvu Čistoća d.o.o., kojem je Općina Starigrad manjinski suvlasnik (1,52 posto) s kojim Općina nije stupala u poslovne odnose osim što ono temeljem Odluke općinskog vijeća vrši komunalnu uslugu na njihovu području, a Općina je korisnik usluge. Napominje da se ne radi o članu uprave trgovačkog društva te navodi djelokrug rada navedenog radnog mjesta – navodi tajnica Povjerenstva, Majda Uzelac, prenoseći nam i odluku u slučaju načelnika Starigrada:
– Na 168. sjednici Povjerenstvo je dalo mišljenje da na temelju podataka i dokumentacije koja se nalazi u spisu načelno ne bi bilo zapreke za zasnivanje navedenog radnog odnosa, vodeći računa o okolnostima i smjernicama koje će biti navedene u obrazloženju mišljenja. Međutim, dužnosnik će po proteku mandata, ukoliko bude htio stupiti u radni odnos, morati od Povjerenstva zatražiti suglasnost jer se okolnosti, na temelju kojih načelno nema zapreke, do tada mogu promijeniti – kaže Uzelac.
A kako načelnik obrazlaže činjenicu da tri mjeseca uoči izbora sređuje sebi drugi posao i već zna da bi to trebala biti funkcija “savjetnika direktora društva u trgovačkom društvu Čistoća”?
Ramić pak odgovara kako je pitanje što ga je uputio Povjerenstvu “bilo samo hipotetsko” jer je uvjeren da će pobijediti i na idućim lokalnim izborima. Zašto onda ispituje tržište rada, i to ne bilo kakvo, nego ono “savjetničko”, pitamo ga.
Mora se osigurati zbog obitelji
– Zbog moje obitelji. Bilo bi neozbiljno da im ne osiguram budućnost jer, Bože moj, može se dogoditi da izgubim na izborima, uvijek se može pojaviti netko novi. Zahtjev Povjerenstvu o tome bih li se našao u sukobu interesa ukoliko se zaposlim u nekom gradskom poduzeću je bilo samo hipotetsko jer je općina Starigrad suvlasnik još dvije tvrtke u vlasništvu Grada Zadra, Liburnije i Vodovoda, a u zahtjevu sam morao navesti neko konkretno poduzeće – kaže Ramić.
Na pitanje znači li to da ga, u slučaju poraza na izborima, već čeka mjesto u gradskoj firmi, odgovara kako “čovjek mora ispitati sve alternative”
– Ponavljam, ovo samo u slučaju ako izgubim izbore. Jer niti na Općinskom odboru stranke, ni na Županijskom, još nismo razgovarali o mojoj kandidaturi za načelnika Starigrada, pa je stvar ozbiljnosti svakog čovjeka, pa i mene, zbog obitelji razmotriti i druge solucije. Ali sve je to samo još u potencijalnom razmatranju – pojašnjava Ramić.
Općina Starigrad suvlasnik je Čistoće sa 1,52 posto, Liburnije sa 1,54 i Vodovoda sa 1,52 posto, pa će Ramić svoju sreću okušati u nekoj drugoj gradskoj firmi ukoliko ne uspije u Čistoći. Bit će stoga zanimljivo pratiti hoće li i čiji predmet iz lokalnog HDZ-a biti sljedeći na Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, jer nakon Lončara i Ramića moguće je da će biti još onih koji će do lokalnih izbora htjeti “potencijalno razmotriti” još kakvu naknadu ili državni poslić.