17 °C
Online izdanje
Utorak, 27.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Nepravilna, atipična i slučajna ponavljanja zadarskog arhitekta
Piše: Siniša Klarica
Foto: Vedran SITNICA

Zadarski arhitekt Krešimir Damjanović predstavio se u galeriji ZadArta svojim Iteracijama. Iteracije ili Krešimirova ponavljanja su crno bijela vizija naslovne teme njegovih slika. Damjanović koristi tuš i olovku kao zanatski alat, a ulje na platnu kao slikarsku nadgradnju Mantegnievog Sv. Sebastijana, maljevičevog kvadrata, kruga i križa.

- Iteracija je čin ponavljanja postupka, bilo da se generira neograničeni slijed ishoda, ili s ciljem približavanja željenom cilju ili rezultatu. Svako ponavljanje postupka također se naziva 'iteracija', a rezultati jedne iteracije koriste se kao polazište za sljedeću iteraciju. Ovdje je forma proizvod pomnog odabira. Plošnost i prostornost međusobno su presavinuti. Povijest, sadašnjost i budućnost sukobljeni su u trenutku, pojasnio je tehniku kojom stvara svoju umjetnost autor Krešimir Damjanović.

Transopniranjem spomenutih geometrijskih likova i jednog sveca, Damjanović je plošno prostornom formom, procesom iteracije te promjenom mjerila, ostvario cijeli jedan poseban sustav. To je kako on kaže, konceptualni okvir koji prihvaća nepravilno, atipično i slučajno.

- Ukidanjem početne hijerarhije i sveprisutne narativnosti distorzijom forme, izviru apstraktne i nematerijalne osobine lika ili forme. Tekstura lika stalno oscilira; premiješta se, pomiče, puca, lomi, presavija, izvire, skraćuje, produžava, spaja, razdvaja, razrjeđuje, progušćava, deformira, sječe, omotava, briše, prolijeva, nastaje i nestaje. Ovim postupkom odnos forme i praznine kao centra - periferije, rad je stavljen u novostvoreni ambivalentni prostor/vrijeme, rekao nam je Krešimir Damjanović.

Krešimir Damjanović rođen je 1986. u Zagrebu, a od 1996. živi u Zadru. Pohađao je Gimnaziju Vladimira Nazora, a 2013. diplomirao na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Iste se godine zaposlio u arhitektonskom uredu Marinaprojekt d.o.o. slavnog akademika i arhitekta Nikole Bašića.

Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr