Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Uskoro ploča u spomen na pripojenje Zadra Hrvatskoj

13.02.2017. 23:00


Jučer je održana Godišnja skupština društva Društva Josip Broz Tito na kojoj je utvrđen godišnji plan rada.
– Raspravljamo o radu društva u protekloj godini, o financijsko-materijalnim problemima i zadacima za 2017. godinu. U prošloj godini smo organizirali odlazak u Kumrovec,jedan autobus za članove našeg društva i članove Udruge antifaštista. Prošle je godine bilo vrlo uspješno, bilo je puno posjetitelja. U isto smo vrijeme organizirali i odlazak u Zagreb gdje smo protestirali protiv preimenovanja Trga maršala Tita, pojasnio je Nikola Dobroja predsjednik Društva, koje broji oko 35 članova.
Istaknuo je kako je Tito priznat u svijetu kao svjetski državnik i nije zločinac. Rekao je ukoliko bi se Tita krivilo za Bleiburg onda bi svi svjetski državnici, koji su bili na vlasti u Drugom svjetskom ratu, bili još veći zločinci. Napomenuo je kako je Churchill koji je pri kraju rata sravnio Dresden sa 100.000 ljudi, DeGaulle uništavao 5. kolonu, Roosevelt koji je bacio dvije atomske bombe…
 – Mi moramo shvatiti da je Tito bio pokretač narodnooslobodilačkog pokreta i zaslužan je za stvaranje Federalne Republike Hrvatske u sastavu nekadašnje Jugoslavije. Titovi partizani su stvorili Hrvatsku, a naše kćeri i sinovi su u Domovinskom ratu obranili one granice koje su stvorili Tito i partizani, rekao je Dobroja dodavši da je za Zadar važno da je odlukom ZAVNOH-a pripojen Hrvatskoj.
– Naše Društvo u suradnji s Udrugom antifašista te uz potporu Grada Zadra uskoro bi trebalo postaviti spomen ploču u sjećanje na dan pripojenja Zadra Hrvatskoj, koja bi se trebala postaviti na zgradu Gradske uprave, najavio je Dobroja, dodavši da bi se ploča trebala postaviti kroz ovu godinu. Istaknuo je kako antifašisti cijene tekovine narodnooslobodilačke borbe, a istovremeno i borbu u Domovinskom ratu i polažu vijence i na groblje palim partizanima i palim braniteljima. Prema njemu, trebalo bi zajednički vršiti polaganje vijenaca jer su i jedni i drugi značajni za stvaranje Hrvatske.
Pita se zašto u Zadru više nema Ulice žrtava fašizma, a istovremeno je, prema njegovim riječima, Zadar dugo godina bio pod vlašću talijanskih fašista te je na Molatu nastradalo gotovo 10.000 ljudi iz zadarske okolice. On misli da je vrijeme da gradska vlast shvati kako je vrijeme da se ta ulica vrati.