Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Da nam je bilo više ovakvih”

13.03.2011. 23:00
“Da nam je bilo više ovakvih”


Mještani zadarske Plovanije u subotu su se  sjetili svog poginulog hrvatskog branitelja Nenada Mataka Mehe. Tog 14. ožujka na  Velebitu u području  Račabuša, Nenad Matak  Meho naišao je na neprijateljsku minu od koje je  smrtno stradao.
Suborci Nenada Mataka –  Mehe, govore da je bio i  hrabar i skroman, u akcijama  se uvijek isticao hrabrošću i  uvijek je vodio brigu o suborcima. Kao čovjek bio je  vesele naravi, uvijek spreman  za prijateljska druženja. Osim  dokazane hrabrosti i požrtvovnosti na bojištu, Meho je  ulijevao sigurnost i povjerenje među suborcima i zato  zaslužuje da ga otmemo zaboravu.
Tim povodom pored trafostanice i spomen ploče poginulim braniteljima na Plovaniji, zapaljene su svijeće  desetak udruga proizašlih iz  Domovinskog rata. Umirovljeni bojnik Emeriko Jović  podsjetio je da je trafostanica  bila okupljalište mladih ove  zadarske četvrti i mjesto odakle se kretalo u obranu domovine. Dana 11. travnja  1991. četnici su je čak minirali, ali nisu mogli minirati  hrvatski duh. Jović je posebno istaknuo da se na  spomen Matakova imena samo uzdahne riječima: “E, da  nam je takvih bilo više”!
Svečanosti je nazočio zapovjednik Bojne za specijalna  djelovanja brigadir Nikola  Županić, a nazočnima se  obratio i zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.  Grgurović je podsjetio da od  kada je svijeta, narodi do  svoje slobode, nažalost, kreću  kroz more krvi.
– Bezbrojne smrti, kao što  je i ova Mehina, osiguravaju  opstanak naroda. Stoga, opstati može samo narod koji u  miru poštuje svoje mrtve heroje. U miru je to potrebno  da bi lik i lice Domovinskog  rata dobili humanu viziju, jer  onda svi oni koji su kao  Meho poginuli, žive u svima  nama, rekao je Dražen Grgurović.
Nakon sjećanja na Plovaniji, članovi obitelji Nenada Mataka Mehe i brojni  branitelji uputili su se na  gradsko groblje Belafuža,  gdje su zapali svijeće na grob  ovog poginulog hrvatskog viteza.