Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Petrčane vapi za novom rivom

13.03.2011. 23:00
Petrčane vapi za novom rivom


Ne ponosimo se time, ali trenutačno imamo najružniju obalu na Mediteranu. Riva je ruševna, vezovi za brodove su nesređeni, a kada je nevrijeme, valovi izlaze na rivu sve do kafića. Mul koji je prije štitio od valova stoji srušen još od Drugog svjetskog rata. Nova riva se obećavala prije svakih izbora, ali vjerujem da će se sada zaista i napraviti, govori Čubrić


Područje Mjesnog  odbora Petrčane obuhvaća  Gornje i Donje Petrčane, Piniju i Punta Skalu, smješteno je  između Kožina i Zatona, a spada pod administrativnu upravu  Grada Zadra. Vijeće Mjesnog  odbora Petrčane čine tri člana  HDZ-a i 2 člana HSU-a.
Naselje se prvi put spominje  u 11. stoljeću, a o nastanku  imena postoji više vjerovanja –  da dolazi još iz rimskog doba  od vlasnika zemljišta Petriciusa, da je izvedenica od osobnog  imena Petrice, a prema mjesnoj predaji, ime dolazi od imena braće Petra i Zane.
Petrčane ljeti, Petrčane  zimi
Danas u Petrčanima živi svega 600-tinjak ljudi, a ljeti se taj  broj popne i na 7.000 ljudi.
Ovo popularno turističko  naselje izvan sezone živi jedan  sasvim drugačiji život. Kako  priča Velimir Čubrić (HDZ),  dugogodišnji predsjednik  MO-a Petrčane, zimi se kava u  ugostiteljskom objektu može  popiti samo popodne, postoji  samo jedna trgovina, u mjestu  nema bankomata, a ni ljekarne, ni ambulante primarne  zdravstvene zaštite, koja još  više nedostaje ljeti. Kako kaže  Čubrić, kroz godinu u Petrčane dođe 30.000 Engleza, a  nema liječnika za slučaj nezgode ili bolesti. Nadalje, nedostaju društvene prostorije,  dvorana, nema ni sportskog, ni  kulturnog društva…
Ljeti se napune hoteli u Piniji i Punta Skali te brojni apartmani koji se grade iz godine u  godinu sve više, a riva u Petrčanima je, govori Čubrić,  najružnija na Mediteranu.
– Ne ponosimo se time, ali  trenutačno imamo najružniju  obalu na Mediteranu. Riva je  ruševna, vezovi za brodove su  nesređeni, a kada je nevrijeme,  valovi izlaze na rivu sve do  kafića. Mul koji je prije štitio  od valova stoji srušen još od  Drugog svjetskog rata. Nova  riva se obećavala prije svakih  izbora, ali vjerujem da će se  sada zaista i napraviti. Radi se  nova studija i vjerujem da će se  nakon turističke sezone ovdje  pojaviti bageri i da ćemo onda  nakon uređenja imati najljepšu rivu na Mediteranu.  Mjesto će poprimiti sasvim  drugačiju sliku, govori Čubrić.
Dodaje da je sada na rivi više  vezano tuđih brodova, nego  brodova mještana.
– To bi trebalo dati u koncesiju tako da mještani plaćaju  godišnje simboličan iznos za  vez, a drugi, ako žele svoje  brodove držati tu, neka plate,  kaže Čubrić.
Kako nastavlja, riva je  preuska za brojne turiste.
– Planiramo na ljeto u večernjim satima zatvoriti jednu  stranu ceste kroz mjesto. Tako  bi to bila jednosmjerna ulica,  moglo bi se voziti samo iz smjera Pinije prema mjestu, a druga strana da bude slobodna za  šetače. Ne možemo dozvoliti  da nam automobili na rivi dirigiraju šetnju, ističe Čubrić.
Izgradnja suhozida
Mještani puno rade na izgradnji suhozida.
Uz pomoć Turističke zajednice svake godine se napravi  po malo. Ceste su uske pa neki  vlasnici kuća ne dozvoljavaju  da se uđe u njihov teren, tako  da je to problem. Osim toga,  nedostaju nogostupi od Pinije  do Gornjih Petrčana, no opet  je problem što neki ne žele  ustupiti dio svog terena. Promet koji je ljeti pojačan trebala  bi rasteretiti prometnica od  novog groblja do Punta Skale.  Trenutačno se radi projektna  dokumentacija za igradnju te  ceste, a gradit će se kad financijska situacija bude nešto  bolja, kaže Čubrić.
Jedan od najvećih problema  u Petrčanima, priča Čubrić, je  nedostatak kanalizacijskog  sustava.
– Imam informaciju da u 12.  mjesecu kreće projektna dokumentacija za izgradnju kanalizacije za Kožino i Petrčane, navodi Čubrić.
Za najmlađe Petrčance u  centru mjesta je krasno dječje  igralište, uređeno je i  bućalište, a u Piniji je i sportsko igralište za omladinu.  Čubrić ističe da mu je žao što  se za Gornje Petrčane gotovo  ništa ne radi.
Ima tamo dvadesetak djece  kojima treba igralište, a trebalo bi napraviti i bućalište.  Sad čekamo da nam Benediktinke ustupe dio njihovog terena za tu namjenu pa ćemo  krenuti u izgradnju igrališta,  govori Čubrić.
Što se tiče društvenih događanja, Petrčanci na obljetnicu Oluje imaju feštu zu  pečenog vola. Za mlade je  svjetski popularan Garden festival, ali, kako kaže Čubrić,  nedostaje nešto za starije.
Novo groblje –  ponos mjesta
Ono čime se Petrčanci jako  ponose je nedavno uređeno  novo groblje s kapelicom.
Zahvaljujući donacijama  svih mještana, posebice gospodina Zrilića i gospodina Zrnića, napravila se kapelica s  križem na groblju u Gornjim  Petrčanima. To nam jako puno  znači jer su prije toga sprovodi  trajali po tri sata, a u koloni u  prometu su znali zapeti i turisti. Grad Zadar je onda asfaltirao pristupne ceste i posadio drvored čempresa i to  područje je sada ponos cijelog  mjesta, kaže Čubrić.
Mještani već pet tjedana čiste šikare na okolnim putevima  do groblja.
Uz novo groblje je i teren  koji su mjestu darovale Benediktinke. Kako najavljuje  Čubrić, tu će se napraviti parkiralište, a jednog dana možda  i trgovina. Tu su i novoposađeni vinogradi koji su u koncesiji jedne tvrtke.
Što se tiče suživota mjesta s  hotelima u Piniji i Punta Skali,  Čubrić ističe da nije najbolji.
Kad su tek dolazili hoteli u  Punta Skalu, obećano je da će  se pri zapošljavanju dati prvenstvo mještanima. Zaposlena su samo tri mještanina. Zovu nas samo kada njima nešto  treba, a primjerice na otvorenje hotela u Punta Skali nije  pozvan nitko iz mjesta. I ti  hoteli, i onaj u Piniji, premalo  daju za mjesto, s obzirom na to  koliko od mjesta dobivaju, zaključuje Čubrić.