Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vrančić: Mi smo jedini koji smo klubu dali novac

13.03.2011. 23:00
Vrančić: Mi smo jedini koji smo klubu dali novac


Jedini izlaz iz ovakve situacije u KK Zadru je provesti privatizaciju i to odmah. Kao prvo, do početka sljedeće sezone treba iznaći 7-9 milijuna kuna za plaćanje igrača i trenera u prošle dvije sezone i za namirenje ovogodišnjih ugovora. Ostala, među kojima i porezna dugovanja treba prebaciti u masu za preoblikovanje kluba, dok su dugovanja za vodu i ostale komunalije minorna. Naravno, jedina je šansa da se u šest mjeseci nađu sponzori jer Grad Zadar ne može više. Ako se ovo ne ispuni, onda je stečaj jedini put, rekao je na današnjoj presici u gradskom poglavarstvu zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić.
Tiskovna konferencija je uslijedila nakon prozivki direktora KK Zadra Nebojše Belića da su za aktualnu situaciju u klubu krivi zadarski gradonačelnik Zvonimir Vrančić i ministar Božidar Kalmeta. Vrančić je bio izričit u tome da je klubu davao novce, prošle godine 5 milijuna, a ove godine ukupno 7 milijuna kuna za funkcioniranje kluba, ali da se nikad nije mješao u struku. Po Vrančiću, a bez obzira kako će ispasti preoblikovanje i privatizacija kluba, Grad Zadar će i nadalje pomagati KK Zadar jer ga smatra dragocjenošću. Što više, od početka godine jedino je grad Zadar uplatio novce klubu, a do ovog mjeseca to nije učinio nitko od sponzora.
– Predbacuje se meni i ministru Kalmeti da se previše miješamo u rad kluba. Ja bih rekao obrnuto. Ako imamo što sebi u ovom trenutku zamjeriti, to je da se nismo previše miješali i tražili odgovornost od onih koje vode klub. Ni ja ni Kalmeta nismo određivali igrače i trenere. To je radilo stručno rukovodstvo, da bi tek na jesen shvatili da igrački kadar ne zadovoljava, a i financijski je preskup.
Tko je to imenom i prezimenom u upravi po Vrančiću odgovoran, zadarski gradonačelnik nije htio reći na samoj tiskovnoj konfrenciji. Rekao je to jasno u kuloarima nakon presice. Na izravno novinarsko pitanje tko je po njemu kriv, Vrančić je rekao – bivši predsjednik i bivši direktor (Dino Perović i Zdenko Mičić, pr.a). Odgovarajući na prozivke navijača, Vrančić je rekao da za aktualnu situaciju nije odgovoran HDZ nego da Grad eto slučajno, vode ljudi iz HDZ-a, te da je cijeli posao oko KK Zadra gradska stvar.
– Ja sam se umiješao u rad kluba tek oko Nove godine kad je klub ostao bez predsjednika, trenera i direktora. Pokušao sam spasiti što se spasiti dalo. Organizirali smo novu skupštinu, a novom rukovodstvu prepušteno je raditi bez miješanja. Očito je bilo kasno, ali ponavljam ni Vrančić ni Kalmeta nisu birali trenera i govorili kako se radi u juniorskim pogonima, nizao je Vrančić.
Vrančić je zamjerio bivšem predsjedniku Dinu Peroviću i direktoru Zdenku Mičiću kako po njegovoj preporuci nisu na vrijeme izašli u javnost i objavili da se u natjecanje ide s vlastitim igračkim kadrom. Rezultat svega je da je od ispadanja iz NLB lige bolnija istina u kakvoj se financijskoj situaciji našao klub. No Vrančić priznaje da je znao sve pojedinosti oko ugovora igrača i trenera. Ostao je kod podatka starog godinu dana kako dubioza kluba iznosi znatno manje od procijenjenih 38 milijuna kuna, a da je povijest tih dubioza počela nekoliko sezona prije nego što se upalio alarm.
Vrančić priznaje da se poslovalo ne bitno različito od svih sportskih profesionalnih klubova u zemlji, u prijevodu – malo iznad mogućnosti. U međuvremenu, to “malo iznad” naraslo je na “više iznad” Na sve se to nadovezuje se nedavno potraživanje Porezne uprave od 20 milijuna kuna. Za razliku od sad već direktora u ostavci Nebojše Belića, Vrančić je mišljenja da bi klub trebao ostati na Višnjiku, a ne vraćati se u Jazine. Međutim, izbor Belića i sportskog direktora Branka Skroče bio je i njegov izbor.
Vrančić je rakao da su najprosječniji igrači je tražiili 100.000 eura za sezonu i 10.000 eura mjesečno, a treneri od 6 – 7 do 15.000 eura mjesečno. Grad Zadar to više ne može financijski pratiti i biti jedini koji stoji iza kluba, te je potrebno da se u klub najprije vrate stare sponzori. Grad, posebno ističe Vrančić, u želji da pomogne klubu neće uzmaknuti, ali ne misli da je ulaganje novca poreznih obveznika u klub promašena investicija.
Prozvani ministar Kalmeta danas nije odgovarao na zamolbe za komentarom.


 ŠIMUNOV: VIDJET ĆEMO KOLIKO JE BELIĆEVA RIJEČ TEŠKA


Prozivke direktora u ostavci Nebojše Belića komentirao je i aktualni predsjednik kluba Edvin Šimunov:
– Teško je bilo što reći nakon ove Belićeve izjave. Poraz protiv Hemofarma mi je toliko teško pao da sam probdio cijelu noć tražeći možda u sebi krivca. Možda se ta krivica svodi na to da sam dio mladosti , ali i doživotnu ljubav poklonio klubu. Teško je u ovom trenutku išta smisleno reći, a pri tom ne ispasti patetičan ili infatilan. Gospodin Belić ima pravo na svoje mišljenje, ali i sam zna da svaka riječ ima svoju težinu. Koliko je Belićeva riječ teška, vrlo brzo će se vidjeti.