Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Dr. Labar: Bio je to jedan od najtraumatičnijih dana u mom životu

13.03.2012. 23:00
Dr. Labar: Bio je to jedan od najtraumatičnijih dana u mom životu


-Pacijentima smo skinuli ostatke odjeće koje smo uz njihove podatke spremili u vreće. Danima nitko od nadležnih po to nije došao. Po protokolu u situacijama kada netko strada, to smo dužni učiniti zbog daljnje istrage i vještačenja – pojasnio je dr. Labar


To je bio jedan od najtraumatičnijih dana u mom životu. Dugo vremena nisam mogao prestati razmišljati o stradalim vatrogascima. Bio sam duboko potresen. Bio sam dežuran i od svog tadašnjeg ravnatelja bolnice, dr. Zvonimira Vrančića oko 20.15 sati sam dobio obavijest da nam stižu ozlijeđeni vatrogasci. Počeli su stizati kolima Hitne pomoći. Prvi je dovezen Tomislav Crvelin, a sveukupuno ih je te večeri dovezeno sedam ili osam. Svi su bili vidno opečeni i dehidrirani. Trebali su biti smješteni u šok sobu, no nažalost, naš kapacitet nije bio dovoljan, pa su tada jedan ili dvojica vatrogasaca smješetana na Odjel kirurgije – prisjećao se dr. Marin Labar (41) iz zadarske Opće bolnice.
On je  danas uz još trojicu svojih kolega svjedočio na Županijskom sudu u Zadru u nastavku suđenja Draženu Slavici bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, optuženom zbog kornatske tragedije u kojoj je 30. kolovoza prije gotovo pet godina živote izgubilo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.
– Kad su stigli, mi smo svim pacijentima skinuli ostatke odjeće koje  smo uz njihove podatke, spremili u vreće. Ono što je mene neugodno iznenadilo jest činjenica da danima nitko od nadležnih osoba po to nije došao. Naime, po protokolu u situacijama kada netko strada mi smo to dužni učiniti zbog daljnje istrage i vještačenja – pojasnio je dr. Labar.
Nastavio je kako su svi ozlijeđeni između 22 i 23 sata bili zbrinuti. Neki su zbog težine ozljeda bili odmah prebačeni u dvije zagrebačke bolnice, a dvojica sutradan u Split.
Jedinog preživjelog vatrogasca, Franu Lučića, zadarski su liječnici operirali istu noć. Potvrdio je kako nije stigao razgovarati s Lučićem, ali se sjetio kako mu je mladić rekao kako stradali i da su svi sprženi.
– Sva pacijenti koji nisu bili karbonizirani, bili su crni, ali ne znam od čega. Stanje u kojem je bio Tomislav Crvelin bilo je nespojivo sa životom, iako je bio svjestan i komunicirao je. Sjećam se da su te večeri i članovi njihovih obitelji nazivali naš Odjel i raspitivali se o njima – prepričao je svoja sjećanja, dr. Labar.
Kirurg dr. Tihomir Dunatov (58)  se  također, sjetio prvog dovezenog vatrogasca, Tomislava Crvelina. Bio je angažiran oko njega, pa je pojasnio kako ne zna točno što se događalo s drugim pacijentima.
– Oko 21 sat smo najprije dobili informaciju kako trebamo zbrinuti jednog ozlijeđenog vatrogasca, a kasnije se ispostavilo da će ih biti više – rekao je dr. Dunatov što je potvrdio i njegov kolega dr. Domagoj Morović (34)koji je tada bio specijalizant kirurgije. Prisjetio se Frane Lučića koji mu je prije operacije rekao kako su bili na otoku Kornatu gasiti požar i kad su krenuli prema kruški s vodom da su bježali od vatre, ali “vatra ih je prešla”.
Specijalizant kirurgije u to je vrijeme bio i dr. Ivan Rakvin (37).
– Bio sam zadužen za Lučića, a druge sam samo vidio i shvatio sam da su svi opečeni u vrlo visokom stupnju. Lučić me pitao za svoje kolege. Sjećam se i Ante Juričeva Mikulina. On je dovezen pola sata kasnije upravo kad smo završili “obradu” nad Lučićem. Mikulin je bio u verbalnom kontaktu, ali kod njega su bile opekline većeg stupnja. Nije mogao govoriti jer su bili opečeni i dišni putevi – posvjedočio je dr. Rakvin.
Suđenje se nastavlja u travnju kada će u ulozi svjedoka biti ispitana dvojica istražnih sudaca iz Šibenika, Igor Ninić i Branko Ivić.


 PORUKA PREDSJEDNIKA SUDSKOG V IJEĆA BORISA BABIĆA




Na kraju današnje rasprave, sudac Boris Babić pojasnio je kako su liječnici zadarske Opće bolnice, saslušani na prijedlog obitelji stradalih koje je Sudsko vijeće prihvatilo.
– Riječ je dakle, o podnesku obitelji poginulih za provođenjem između ostalog i personalnih dokaza što smo mi  djelomično prihvatili. Iako, ni današnji svjedoci nemaju veze s činjeničnim opisom optužnice koja je Slavici stavljena na teret.  Mi na jedan način od početka u ovom postupku provodimo istragu, pa ćemo i nastaviti tim tragom iz pijeteta prema žrtvama i njihovim obiteljima. Stoga smo odlučili na sljedeću raspravu pozvati i istražne suce – naglasio je sudac Boris Babić. Danas se u sudnici i nakon podulje stanke tijekom koje ga je  na raspravama mijenjao zadarski odvjetnik Slaven Dmitrović, na štakama  pojavio i Slavičin odvjetnik, Čedo Prodanović. Za razliku od tužitelja Zvonka Ivića i odvjetnika obitelji stradalih Mara Mihočevića i Ivanke Bosotine, on nije imao pitanja za zadarske liječnike.