Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Rnjak na 70 stranica optužio Kutiju za diskriminaciju Srba

13.03.2012. 23:00
Rnjak na 70 stranica optužio Kutiju za diskriminaciju Srba


Rnjak je branio interese pravoslavlja, kako kaže, od Vladivostoka do Smokovića, čitao je iz dokumentacije Kutija nakon pozornog gledanja video zapisa sa skupa u Bukoviću


Burno je bilo na sjednici Gradskog vijeća Benkovca i to u raspravi o pismenom podnesku Gligorija Rnjaka Gliše, gradskog vijećnika Demokratske partije Srba (DPS), koji čak na 70 stranica optužuje gradonačelnika Branka Kutiju da “sustavno diskriminira pripadnike srpske nacionalne manjine na području grada Benkovca”. Rnjak je pritom iznio teške optužbe tvrdeći kako je Kutija “rasist, nečovjek, veliki lažov i više nego kriminalac, duhovni i moralni bogalj”.
– Iako smo rekli da više nećemo na sjednicama raspravljati o odnosima Srba i Hrvata jer to nije u interesu ni jednog ni drugog naroda, ovom pamfletu se moralo odgovoriti, rekao je Kutiju koji je negirao optužbe, točku po točku putem video zida s brojnim autentičnim dokumentima i argumentima.
Gligorije Rnjak, dipl.oecc., direktor Beobanke u Benkovcu i član “Savjeta Skupštine opštine Benkovac na teritoriju Srpske autonomne oblasti Krajine” tijekom Domovinskog rata, objašnjava zašto je, zbog čega i kako u ljetu 1992. godine na javnoj tribini SDS-a u rodnom Bukoviću kraj Benkovca u nazočnosti Gorana Opačića Klempe pozdravio Željka Ražnjatovića Arkana, po riječima Kutije, “u četničkoj odori s kokardom srdačno i radosno je pozdravio ratnog zločinca Arkana kao junaka i pritom širio govor mržnje”.
– Rnjak je branio interese pravoslavlja, kako kaže, od Vladivostoka do Smokovića, čitao je iz dokumentacije Kutija nakon pozornog gledanja video zapisa sa skupa u Bukoviću nakon kojeg je tri dana potom u centru Benkovca srušena crkva Male Gospe.
– Za projekt izjednačavanja uvjeta života svih građana u 17 sela sa srpskom većinom sa selima s hrvatskom većinom i ‘bosanskim’ naseljima Buković, Benkovačko Selo i Miranje Gornje, Kutija mi za rješenje komunalno-infrastrukturnih problema izričito predlaže da idem u Zagreb i u ministarstvima sam pronađem novce za gradnju vodovoda i uređenje putova. Kao da građani nemaju ista prava. Hrvatskim većinskim selima asfaltirano je 60 kilometara puteva a u srpskim selima niti metar, što je očiti dokaz Kutijine mržnje prema Srbima, piše Rnjak tvrdeći pritom kako je u Benkovcu sustavno zabranjeno zapošljavanje Srba.
Na više od sedam stranica objašnjava “pljačku imovine prognanog Srbina”, kupoprodajni ugovor između Grada Benkovca i tvrtke Smoki trade o kupnji imovine u vlasništvu Srbina Ljubomira Kasuma.
– O predratnom Benkovcu Kutija se tek sjeća kako je Dušan Olujić trčao po igralištu Velebita s pištoljem i ništa više. Ne sjeća se da je prije rata bilo zaposleno 4.600 Benkovčana, ustvrdio je Rnjak.
Odgovorili su mu Kutija, Ivan Čerina, Branko Guzić i Tomislav Bulić, dok mu je nekadašnji Rnjakov stranački kolega Rajko Kukavica višeminutno nabrajao grijehe u Vijeću manjina kao i u stranci prikazujući ga pritom u sasvim negativnom kontekstu.


Za Rnjaka je Pupovac “iz dna duše pokvaren čovjek”




U podnesku Rnjakovih teških optužbi nisu pošteđeni ni njegove bivše kolege iz SDSS-a. Predsjednik Srpskoga narodnog vijeća(SNV) i saborski zastupnik Milorad Pupovac je za Rnjaka “iz dna duše pokvaren čovjek kao što postoji pokvareno voće, povrće, meso i jaja koja se bacaju u smeće”. Optužbu je popratio narodnom izrekom: “Pokvarenog se čovjeka treba kloniti i željeti da ga ne sretnete niti na putu”. Optužbe protiv vijećnika Željka Bajalice potkrepljuje riječima: “Mi Srbi ne zaslužujemo ovako veliku kaznu da nas zastupaju Bajalica u Benkovcu, a Pupovac u Hrvatskoj”.
Optužuje i bivšeg potpredsjednika Vlade RH Slobodana Uzelca te dogradonačelnika Miloša Ćiritovića koji “dobro plaćen šuti o ugroženosti prava Srba, što znači da podržava Branka Kutiju…”