Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vatrogasci su bili pougljeni!

13.03.2012. 23:00
Vatrogasci su bili pougljeni!


– Jednog smo vatrogasca prebacili do zadarske bolnice, a putem sam pokušavala naći komadić njegove kože koji nije izgorio kako bi pronašla venski put. Bilo je to na listu noge. Upitao me hoće li biti u redu i požalio se da ga sve jako boli. Bio je to Ante Crvelin – posvjedočila je liječnica iz Tisnog


Išla sam na Kornat kao mrtvozornica, međutim, te večeri na otoku mrtva tijela nisam vidjela. Bili smo tamo oko sat vremena, a ja sam uglavnom to vrijeme provela u uvali – počela je jučer svoje svjedočenje na Županijskom sudu u Zadru, Vesna Šunjić, liječnica iz Vodica, a u nastavku suđenja bivšem šibenskom vatrogasnom zapovjedniku, 45-godišnjem Draženu Slavici, koji je jedini optužen za kornatsku tragediju i stradavanje 12 vatrogasaca 30. kolovoza 2007. godine.
– Te večeri oko 21.30 sati iz policijske postaje u Vodicama su mi javili da trebam ići na otok Kornat, a putem sam pokušavala saznati o čemu se radi. Samo su mi rekli da se dogodila tragedija. Na otok smo stigli oko ponoći, a na policijskom brodu osim policajaca bio je sudac istražitelj iz Šibenika. Uglavnom sam čula razgovore o požaru, uzrocima, razmjerima i slično. Pri povratku s nama su bili i radnici koji su toga dana boravili na otoku jer su ih privodili policajci zbog sumnje da su oni požar prouzročili. Istražni sudac je cijelo vrijeme bio u brodu s policajcima jer su mu rekli kako nema smisla da ide na mjesto tragedije zbog mraka i konfiguracije terena. Tek sljedećeg dana ujutro smo saznali što se doista dogodilo. U ovom slučaju nisam imala nikakvog doticaja s tijelima stradalih vatrogasaca – rekla je dr. Šunjić.
Vatrogasci goli, prekriveni samo dekama
Prije nje svjedočio je Zdravko Bačić (57), vozač biogradske Hitne pomoći te dr. Tatjana Ferber Garofulić, liječnica iz Tisnog. Njezina je ekipa dobila dojavu oko 19 sati da trebaju preuzeti povrijeđene vatrogasce u sukošansoj marini te da tamo budu najdalje oko 20.30 sati.
– Brod smo čekali pet do deset minuta. Ušli smo u brod. Nisam vidjela vatrogasce u kabini, a dvojica su bila vani. Ležali su na palubi, na krpenim nosilima, goli, samo pokriveni dekama bez ijedne naznake da im je bilo tko do tada na bilo koji način pružio pomoć. Jednog smo vatrogasca prebacili do zadarske bolnice. Kao liječnica sam putem na stradalom vatrogascu pokušavala naći barem jedan komadić kože koji nije izgorio kako bih pronašla venski put. Bilo je to na listu noge i to je bio jedini komadić kože koji nije bio spaljen. Vatrogasac me upitao hoće li biti u redu, ja sam mu rekla da hoće. Požalio se da ga sve jako boli. Bio je to Ante Crvelin – prisjetila se liječnica iz Tisnog. Pojasnila je potom, kako sve vatrogasce iz Tisnog poznaje iz viđenja ili po čuvenju jer tamo živi.
Nije prepoznala svog sumještanina Antu Crvelina
– Antu tada nisam prepoznala. Bio je neprepoznatljiv, spaljen. Oni su bili pougljeni. Ne znam kako bih vam to objasnila – kada vidite čovjeka koji bi trebao biti mrtav, a živ je – rekla je Sudskom vijeću kojim predsjeda Boris Babić, ova liječnica.
Medicinska sestra iz Biogradskog Doma zdravlja, Anka Kaić (48), prepričala je kako je njezin liječnički tim prevezao stradalog Crvelina. Putem prema zadarskoj bolnici upravo ona ga je pitala osobne podatke zbog uputnice i on joj je rekao kako se zove te da je iz Tisnog. I nju je pitao hoće li biti dobro.
– Tješila sam ga da hoće. Munjevitom smo brzinom u pratnji policije stigli do bolnice, a ispred bolnice nas je dočekao veliki broj novinara i fotoreportera. A, kada je policijski brod stigao u sukošansku marinu, sjećam se još kako je jedan vatrogasac na brodu, malo jači, čak stajao. Nije ležao. Prizor je bio strašan – prepričala je Kaić.
Suđenje se nastavlja i danas svjedočenjem liječnika zadarske Opće bolnice koji su primili stradale vatrogasce.