Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Iako u totalnom šoku, Slavica je činio sve kako bi spasio svoje kolege!”

Autor: Minja Gugić

13.03.2013. 23:00
“Iako u totalnom šoku, Slavica je činio sve kako bi spasio svoje kolege!”

Foto: Vedran SITNICA



Bivša šibenska gradonačelnica prepričavala je kako su se ona i njezine kolege zbog oprečnih informacija koje su im stizale te večeri, vozili dva puta do Splita pa nazad do Zadra. Ispred zadarske Opće bolnice stigli su između 21.30 i 22 sata kada je tamo dovezen posljednji unesrećni vatrogasac


U vrijeme kornatske tragedije bila sam gradonačelnica Šibenika. Toga dana sam oko 16 sati od tajnika šibenske vatrogasne zajednice Jordana Žaje, saznala kako su na našem području dva manja požara i to na otoku Kornatu i u zaleđu Šibenika. Odmah sam nazvala Dražena Slavicu koji je mi je rekao kako je jako zabrinut jer nije mogao stupiti u kontakt sa svojim kolegama na terenu – ispričala je jučer na Županijskom sudu u Zadru bivša gradonačelnica Grada Šibenika, Nedjeljka Klarić.
Ona se pojavila u ulozi svjedoka obrane u nastavku suđenja protiv 45-godišnjega bivšeg šibenskoga vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavice.
Zajedno sa županom otišla je u prostorije šibenske JVP i tamo je zatekla, kako je pojasnila, svojevrsni “krizni stožer”. Slavica je cijelo vrijeme bio “na telefonu” i koordinirao je akcijom spašavanja. Po riječima bivše šibenske gradonačelnice, ostavljao je dojam čovjeka u šoku, ali i čovjeka koji definitivno vlada situacijom, zna što radi i profesionalno radi svoj posao. Klarić i župan su u “stožeru” ostali do 19.30 sati.
Svjedočio je i Mladen Vinković koji je u vrijeme kornatske tragedije bio pomoćnik glavnoga vatrogasnog zapovjednika, a i danas je na toj funkciji, ali za kontinent.
Pojašnjavao je što je to “desantiranje” te je naglasio kako su svi koji su prošli takvu obuku o tome dobili i uvjerenje.
– Kasnije se ta obuka i dalje provodila, ali se uvjerenja nisu izdavala već se vodila interna evidencija. Više se pri desantiranju ne iskače iz helikoptera jer je preopasno, već se ljudi spuštaju na tlo uz pomoć konopca- pojasnio je među ostalim, svjedok Vinković.
Suđenje se nastavlja krajem ožujka kada će se preslušavati svi snimljeni razgovori.