Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mentalno angažiranje je hrana za mozak

Autor: Irena Jurjević

13.03.2013. 23:00
Mentalno angažiranje je hrana za mozak

Foto: Marin GOSPIĆ



Istraživanja su pokazala da ljudi koji se bave plesom i koji pjevaju u najmanjem su riziku za demenciju te različite druge neurodegenerativne bolesti. Oni žive duže, zadovoljniji su svojim životom i kvaliteta njihova života je puno bolja, pojasnila je dr. sc. Nataša Šimić


„Aktivno starenje i kreativni pokret” naziv je predavanja za korisnike Doma za starije i nemoćne kod Sfinge koje je održano jučer u sklopu 12. po redu Tjedna mozga u sklopu kojeg Odjel za psihologiju Sveučilišta u Zadru organizira niz predavanja i radionica za ciljane skupine.
U prvom dijelu korisnicima Doma ukazano je na važnost mentalne aktivnosti u očuvanju funkcija mozga, pa su tako zajedno sa štićenicima doma rješavane i zagonetke, dok je drugi dio ostavljen za kreativni pokret i istraživanja koja su pokazala koliko je pokret važan u očuvanju funkcija mozga i zdravlja.
U očuvanju funkcija mozga važno je mentalno angažiranje koje je hrana za mozak, ističe Nataša Šimić, savjetujući tako kako treba što više čitati, rješavati križaljke, a važne su i društvene aktivnosti. Tu je i zdrava prehrana, spavanje, ali i zaljubljenost, koju Šimić toplo preporučuje, jer pojačava lučenje dopamina, serotonina i drugih neurotransmitera koji su važni u doživljavanju ugode i pozitivnih emocija.