Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izložba, predavanje i mjerenje očnog tlaka

13.03.2017. 23:00
Izložba, predavanje i mjerenje očnog tlaka


Dio smo akcije koja na Svjetskoj razini obilježava Svjetski tjedan glaukoma od koje smo dobili i pismo podrške za ovu akciju. Oftalmološki odjel zadarske Opće bolnice, s obilježavanjem Svjetskog tjedna glaukoma započeo je prije devet godina, a prošle godine akcijama su nam se pridružile i još neke zadarske ustanove te udruge. Tako i se i ove godine u Zadru od 12. – 18. ožujka 2017. godine obilježava se Svjetski tjedan glaukoma. Naš Odjel za oftalmologiju za građane organizira mjerenje očnog tlaka jer glaukom je bolest koja dovodi do oštećenja vida i koja stoga predstavlja veliki javnozdravstveni problem, ne samo u zdravstvenom već i socijalno-društvenom smislu, istaknula je dr. Suzana Konjevoda, voditeljica Odjela za oftalmologiju Opće bolnice u Zadru na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Obilježavanje Tjedna glaukoma svake godine, prilika je, kaže dr. Konevoda, da se kroz različita zbivanja osvijesti i senzibilizira javnost o važnosti prevencije ove bolesti koja se ne može spriječiti, ali se može na vrijeme dijagnosticirati, prvenstveno kontrolom očnog tlaka jer je povišeni očni tlak najvažniji faktor rizika za razvoj glaukoma.
Naime, u povodu Svjetskog tjedna glaukoma u Zadru će se i ove godine, održati niz događanja kojima se javnost želi upozoriti na glaukom, bolest očnog živca koja nastaje kao posljedica nereguliranog očnog tlaka, a koja u konačnici može dovesti do propadanja vidnog živca i sljepila. Suorganizatori u obilježavanju Tjedna glaukoma su Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Zavod za javno zdravstvo u Zadru, Sveučilište u Zadru, zadarski Narodni muzej, Referentni centar za glaukom Ministrastva zdravstva, Hrvatski liječnički zbor podružnica u Zadru, zadarska Udruga slijepih te Pikado savez Zadarske županije.
U ime Pikado saveza Zadarske županije Ante Frleta je dodao kako je u većini glaukom nasljedan i kako je u sportu kojim se on bavi vid vrlo bitan, te je i on naglasio kako vid treba redovito kontrolirati.
Tako će danas u organizaciji Odjela za oftalmologiju zadarske Opće bolnice biti otvorena izložba pod nazivom Glaukom – tihi kradljivac vida u prostoru Gradske lože u 12 sati.
– Srijeda je rezervirana za akciju mjerenja očnog tlaka, šećera i krvnog tlaka od 10 do 12 sati na Narodnom trgu, ispred Gradske straže, a u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo. Turnir u pikadu i druženje u prostorima Udruge slijepih počinje u 18 sati, a održat će se i predavanje o glaukomu u prostorima Hrvatskog liječničkog zbora. U četvrtak od 9.30 sati na Odjelu za pedijatriju, građani će moći izmjeriti očni tlak u suradnji Odjela za oftalmologiju i Odjela za zdravstvene studije, Sveučilišta u Zadru. I na kraju u subotu je u Zagrebu predviđen Međunardoni simpozij o glaukomu – najavila je doc.dr.sc. Suzana Konjevoda koja će na Simpoziju sudjelovati kao predavačica.