Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vozači i suvozači vezani u samo 50% slučajeva, putnici iza gotovo nikada

13.03.2017. 23:00
Vozači i suvozači vezani u samo 50% slučajeva, putnici iza gotovo nikada


Zadarska policija jučer je započela s provođenjem ciljane akcije nadzora korištenja sigurnosnog pojasa sudionika u prometu. Akcija se do 19. ožujka provodi u okviru zajedničkih aktivnosti koje se istovremeno provode u zemljama Europske unije.
Svjetska su istraživanja potvrdila neupitnu potrebu korištenja sigurnosnih pojaseva jer, ako su pravilno postavljeni i korišteni, smanjuju rizik od ozljeđivanja pri sudaru za oko 45%. U okviru provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020. MUP RH je Fakultetu prometnih znanosti iz Zagreba, povjerio izradu projekta istraživanja učestalosti korištenja sigurnosnih pojaseva u automobilima na području Republike Hrvatske. Kroz navedeno istraživanje, za područje Dalmacije, utvrđeno je korištenje sigurnosnog pojasa u 50,9 % slučajeva. Evidentirani podaci samo za grad Zadar pokazuju da su vozači vezani pojasevima u 51% slučajeva, a suvozači u 49% slučajeva, dok su putnici na stražnjim sjedalima vezani u samo 6% slučajeva.
– Sigurnosni pojasevi nedvojbeno pridonose smanjenju opasnosti i rizika od nastanka ozbiljnih ozljeda tijekom naglog kočenja i pri sudarima te je Zakonom propisano da vozač i svi putnici tijekom vožnje u motornom vozilu uvijek koriste sigurnosne pojaseve! Posebnu pažnju vozači su dužni obratiti na sigurno smještenu djecu putnike u vozilima, odnosno pravilnu i trajnu uporabu autosjedalica za djecu. Vozač i putnici koji u vozilu nisu vezani sigurnosnim pojasevima, pri frontalnom udarcu u objekt ili pri izravnom sudaru s drugim automobilom nastavljaju ‘let’ kroz i iz vozila. Bez obzira kako se čvrsto pri tome držali rukama ili bili oslonjeni nogama, odnosno držali upravljač, nemoguće je svladati silinu udarca i sile koje pri tome djeluju, upozoravaju iz Policije.
Policija stoga vozačima i putnicima na prednjim i stražnjim sjedalima u vozilima savjetuje korištenje pojasa makar smatrali kako nije koristan, vozačima da na korištenje pojasa upozore sve koji sjedaju u njihov automobil, a osobito apeliraju na korištenje autosjedalice za djecu.