Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vrijeme je da se preskoče Zaprešićani

Autor: Drago Bajković

13.04.2009. 22:00
Vrijeme je da se preskoče Zaprešićani

Foto: Vedran SITNICA



Zadrani, kao uostalom i tijekom cijelog proljeća, kod kuće nemaju izbora. Belupo mora pasti, jer inače svi dobri rezultati iz prošlih kola bit će “anulirani”. Razlog više je i što nakon Koprivničana slijede utakmice s Dinamom i Hajdukom u kojima se vrlo teško može do pokojeg boda.


Uskrs je za prvoligaše sa Stanova doista bio blagdanski. Darivali su nogometaši Dalibora Zebića sebi još jedan bod na svoj konto i bodovno se poravnali s pretposljednim Interom. Malo tko se mogao nadati da će se Zadrani sa Šubićevca vratiti s plijenom, istini za volju polovičnim, ali u situaciji kada su nedostajala četvorica igrača koji nose igru Zadra, jedan bod čini se kao trobod. Momčad Šibenika je hit prvenstva i svi su očekivali da će se relativno lako obračunati s oslabljenim suparnikom. Izgleda da su i oni sami vjerovali da će to biti tako i u utakmicu su ušli s poznatim hrvatskim motom “lako ćemo”. Zadar je postavio pravi bedem pred svojim vratima, a posebno motiviran bio je golman Zadra Andrija Vuković koji je u nekoliko navrata skinuo zicere. Zebićeva momčad i nije bila previše opasna za vrata Šibenika, ali uspjeli su sačuvati svoja i ispuniti osnovnu zadaću čime su osvojili bod koji bi na kraju prvenstva možda mogao biti i odlučujući u očuvanju prvoligaškog statusa.
Pad Croatije i Intera
Kako se moglo i očekivati, oba Zadrova suparnika s dna ljestvice poražena su u 25. kolu. Inter je teže nego što se očekivalo pao na Maksimiru kod lidera prvenstva. Tek u 81. minuti Mario Mandžukić uspio je pronaći način kako ugurati loptu u mrežu Zaprešićana, što je bilo dovoljno za osvajanje troboda. Sesvećani su doživjeli težak poraz u Koprivnici. Slaven Belupo, inače sljedeći Zadrov suparnik, nakon lošijih partija ovog proljeća zaigrao je kako zna i umije i s pet pogodaka u mreži ispratili su momčad Croatije svojim kućama. Time su Inter i Croatia ostali na istom bodovnom saldu, Sesvećani imaju 20 bodova, dok Inter kao i Zadar ima 24, ali za jedan zgoditak bolju gol razliku koja ih je i dalje ostavila na 10. mjestu. Poput trenutačnog lidera Dinama i Hajduk je osvojio tri boda na svom terenu. Cibalia koja je u Vinkovcima uspjela “bilima” otkinuti dva boda, na Poljudu ipak nije imala niti minimalnu šansu. Tako je razmak na vrhu ostao isti, Dinamo 55., Hajduk 54. U preostala dva susreta 25. kola Rijeka je na Kantridi pregazila Varteks, dok je Zagreb kod kuće minimalno pobijedio Osijek.
Liječenje Belupom
Zadar u 26. kolu Prve HNL na Stanovima dočekuje Slaven Belupo. Kao što smo i naveli, Koprivničani su u prošlom kolu na svom terenu bili uvjerljivi protiv Sesvećana i imaju isti broj bodova kao trećeplasirani Šibenik. Sigurno u Zadar neće doći s izvješenom bijelom zastavom s obzirom da se bore za Kup UEFA-e. Međutim, Zadrani kao uostalom i tijekom cijelog proljeća kod kuće nemaju izbora, Belupo mora pasti, jer inače svi dobri rezultati i prošlih kola bit će “anulirani”. Razlog više je i taj što nakon Koprivničana slijede utakmice s Dinamom i Hajdukom u kojima se vrlo teško može do pokojeg boda. Da se s Dinamom igra kod kuće, a s Hajdukom na strani, bila bi to nešto povoljnija situacija. U svakom slučaju Belupo se mora pobijediti i onda neopterećen ići na “modre” i “bile”. Tada će i šanse Zadrana porasti. Eventualnom pobjedom nad Belupom Zadar bi navjerojatnije skočio na 10. mjesto s obzirom da u sljedećem kolu Inter dočekuje Hajduk. Svi vjeruju da će Splićani poraziti kanarince iz Zaprešića, a Zadrani će svakako navijati za Hajduk. Croatia bi također trebala ostati zacementirana na dnu prvoligaške ljestvice, jer im u goste dolazi Dinamo. U slučaju takvog razvoja događaja Zadrani bi imali tri boda prednosti pred Interom, a čak sedam ispred Croatije. Dobra zaliha prije ogleda s Dinamom i Hajdukom. Što se tiče sljedećeg kola tu će se još ogledati Varteks i Šibenik, Rijeka i Zagreb te Cibalia i Osijek. Za Zadrane su to relativno nevažni susreti, iako ne treba zanemariti da bi se u slučaju poraza Vinkovčana od susjeda iz Osijeka, a pobjedom Zadra, ova dva kluba poravnala na ljestvici. Zec je još uvijek u šumi, najprije ga Zadrani trebaju uloviti pa tek onda spremiti ražanj.