Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Zadarsko blago nedostupno turistima

Autor: Siniša Klarica

13.04.2009. 22:00
Zadarsko blago nedostupno turistima


Narodni muzej Zadar, sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, nije otvarao svoje izložbene prostore na državne blagdane koji su kao takvi određeni zakonom kao neradni dani. Međutim, ukoliko i kada se donese drugačija odluka, Narodni muzej Zadar će odmah postupiti prema istoj, ističe Perica


Po nekom uvriježenom običaju zadarski muzeji su i ovih uskršnjih blagdana zatvorenih vratiju dočekali prve veće grupe turista. Igrom slučaja, hrvatski ministar kulture Božo Biškupić baš je u to vrijeme posjetio Muzej antičkog stakla koji bi se trebao otvoriti početkom svibnja. I Biškupiću su zadarski novinari otvoreno izrazili bojazan da će nekoliko desetaka milijuna kuna vrijedno kulturno zdanje ubuduće zjapiti prazno, ako djelatnici svih zadarskih muzeja ne sjednu zajedno s predstavnicima grada i turističke zajednice te usuglase modalitete konzumiranja i ovog dijela kulturne ponude.
Ova posljednja, štura birokratska konstatacija urodila je jednostavnim pitanjem: “Zašto muzeji nisu radili tijekom uskršnjih blagdana?” Službenim dopisom očitovao se ravnatelj Narodnog muzeja Hrvoje Perica.
“Narodni muzej Zadar, sukladno Zakonu o blagdanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj (N.N. br.14/91; N.N. br. 33/96; N.N. br. 96/01) do sada nije otvarao svoje izložbene prostore na državne blagdane koji su kao takvi određeni zakonom kao neradni dani. Međutim, ukoliko i kada se donese drugačija odluka, Narodni muzej Zadar će odmah postupiti prema istoj”, stoji između ostalog u ravnateljevom odgovoru.
Njegov kolega iz Arheološkog muzeja Dražen Maršić je na godišnjem odmoru, a umjesto njega u ovoj ustanovi nitko nije mogao odgovoriti na ovo jednostavno pitanje. U središtu njihove pozornosti, uostalom, više je sukob na relaciji Arheološki muzej Zadar – Muzej antičkog stakla, oko dva nedostajuća izloška, već potreba da se široj javnosti odgovori zašto zadarski muzeji i inače zjape prazni. To je pomalo čudno, jer kako kaže ministar Biškupić, postojeća zgrada Arheološkog muzeja postaje pretijesna, nedostaje joj prostora za sve ono što bi se moglo ponuditi javnosti pa se čak i razmišlja o preseljenju muzeja. Je li nakon svega u pitanju samodostatnost ili nešto sasvim treće, teško je reći, ali svoje viđenje cijele situacije ima direktor Turističke zajednice Grada Zadra Zvonko Šupe.
– Osobno bio bih vrlo sretan da muzeji tijekom sezone rade u večernjim satima. Moramo biti realni i reći da gosti kod nas dolaze prvenstveno zbog odmora, preko dana se kupaju i sunčaju pa bi bilo dobro u večernjim satima držati muzeje otvorenima. Slično bi trebalo biti i za državne blagdane i nedjeljom, kada nema potrebe da radi cijeli pogon muzeja, već samo čuvarska služba koja ionako radi neradnim danima, rekao je Zvonko Šupe.
Međutim, po direktoru TZ Grada Zadra puno važnije je osmisliti interakciju među muzejima i turističkim djelatnicima i gostima kako bi se maksimalno obogatila turistička ponuda, a grad i država afirmirali kao kulturne destinacije koje imaju što punuditi svijetu.
– Bilo bi dobro napraviti dnevnu vinjetu. Hoće li ona koštati 5 ili 50 kuna nebitno je. Bitno je da ta vinjeta bude ulaznica za sve muzejske prostore. Također, trebalo bismo biti agresivniji u ponudi ove naše kulturne baštine te poraditi na boljoj organizaciji posjeta muzejima, čime bi se znatnije iskoristio i ovaj resurs, dodao je Šupe.
Na tom tragu nešto će se poduzeti u novom Muzeju antičkog stakla. Posjetitelji će moći vidjeti kako se nekada “puhalo” staklo, a moći će kupiti replike artefakata. Sličnom ponudom se ne mogu pohvaliti ostali muzeji pa će ubuduće “Noć muzeja” biti tek jedna, pomalo ekstravagantna manifestacija koja samo plijeni svojom neobičnošću, a ne sustavnom navikom posjete zadarskim muzejima. Obeshrabljuje što upravo iz tih ustanova ne dolaze inicijative pa bi se zadarski muzeji, kaže Šupe, mogli pretvoriti u obična skladišta artefakata i umjetnina.


 TURISTA ZNATNO VIŠE NEGO LANI




Temeljem ankete hotelskih kuća i prijava u turističkim uredima TZG Zadra, tijekom ovogodišnjih uskrsnih blagdana od 10. do 13. travnja na području grada Zadra boravilo je ukupno 2.450 gostiju od kojih 950 domaćih i 1.500 stranih. U navedenom je terminu ukupno ostvareno 6.300 noćenja, od kojih su 2.500 ostvarili domaći, a 3.800 strani gosti. Za usporedbu, tijekom prošlogodišnjih uskrsnih blagdana od 21. do 24. ožujka 2008. godine ukupno je ostvareno 1.576 dolazaka turista i 4.054 noćenja.
Najveći broj dolazaka turista i noćenja ostvaren je u hotelima Falkensteiner Club Funimation Borik i Pinija u Petrčanima te u Hostelu na Puntamici, dok su od gostiju najzastupljeniji bili Austrijanci, Nijemci, Talijani, Slovenci i domaći gosti.