Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Radovi na bedemima, Bardelini i rimskom hramu

13.04.2011. 22:00
Radovi na bedemima,  Bardelini i rimskom hramu


Riječ je o kontinuiranim poslovima započetim prije 15 godina gdje se svake godine obnovi određeni dio plašta bedema, sukladno postignutom dogovoru Uprave za zaštitu kulturne baštine – Konzervatorskog odjela Zadar te mjerodavnih službi grada Nina. Financijsku konstrukciju zajednički su zatvorili Grad Nin i Ministarstvo kulture RH


U okviru zacrtanog  plana i programa daljnje obnove, konzervacije i revitalizacije vrijednih spomenika starohrvatskog kraljevskog grada  Nina, a sukladno planu rada za  2011. godinu, ovih dana su nastavljeni radovi na obnovi i zaštiti te konsolidaciji ninskih gradskih bedema.
Riječ je o kontinuiranim poslovima započetim prije 15 godina gdje se svake godine obnovi određeni dio plašta bedema, sukladno postignutom  dogovoru Uprave za zaštitu  kulturne baštine – Konzervatorskog odjela Zadar te mjerodavnih službi grada Nina. Financijsku konstrukciju zajednički su zatvorili Grad Nin i  Ministarstvo kulture RH.  
U sklopu ovogodišnjih poslova na konsolidaciji i konzervaciji gradskih bedema  upravo se krenulo s temeljitom  obnovom Donjih gradskih vrata, tzv. Bardeline, koja je zub  vremena dobrano nagrizao.
Radovi, koji bi trebali biti u  cijelosti okončani do 1. lipnja,  povjereni su zadarskoj  građevinskoj tvrtki specijaliziranoj za ovaj vid poslova Bino-Commerce d.o.o.
Pored Donjih vrata već za  koji dan djelatnici gradskog komunalnog poduzeća Komunalije i odvodnja d.o.o., koje posjeduje ovlaštenje Ministarstva  kulture za izvođenje radova na  nepokretnim kulturnim dobrima, nastavit će s lani započetim  radovima obnove bedema na  lokalitetu Dvorina u centru Nina.
Inače, Ministarstvo kulture  RH ove je godine za navedene  radove na niniskim gradskim  bedemima izdvojilo 200.000  kuna.
Treba reći da se osim na bedemima i na Bardelini od  početka ove godine provodi obnova i restauracija na još jednom iznimno vrijednom ninskom spomeniku kulture.
Riječ je o čuvenom rimskom  hramu čiji se ostaci nalaze u  samom središtu Nina, na položaju nekadašnjeg rimskog foruma, najvećeg spomenika kulture takve vrste na Jadranu.  Njegova gradnja datira u drugu  polovinu 1. stoljeća za vrijeme  vladavine rimskog cara Vespazijana. Prošle godine uz pomoć  Ministarstva kulture izrađena  je opsežna projektna dokumentacija za obnovu, konzervaciju te prezentaciju arheoloških ostataka ovog vrijednog  spomenika kulture čije dimenzije iznose 33 metra puta 23,5  metara i u čijem se tlocrtu razabiru dva dijela – svetište (cella) na zapadnoj te trijem identične veličine ispred nje na istočnoj strani.
Po onome što je konzervatorima i arheolozima uz ostalo  poznato, cella ili svetište je bila  podijeljena na tri prostora  međusobno odijeljena s po dva  stupa sa svake strane. U središnji pak prostor ulazilo se iz  trijema kroz portal od kojeg su  sačuvani ulomci nadvratnika i  dovratnika. Ispred celle nalazio  se i prostrani trijem, koji je u  pročelju s istočne strane imao  šest ižljebljenih stupova. Od  njih šest obaviti će se rekonstrukcija jednog sačuvanog stupa.
Ove godine Ministarstvo kulture RH za radove na hramu  odobrilo je 150.000 kuna, dok  će Grad Nin osigurati dodatna  sredstva kako bi se ovaj spomenički dragulj u potpunosti  obnovio i restaurirao. Na kraju  istaknimo da sve navedene poslove na rimskom hramu pod  budnim okom stručnog tima,  koji čine konzervatorica i  pročelnica zadarskog Konzervatorskog odjela prof. Anastazija Magaš, savjetnica za kulturu u Gradu Ninu prof. Marijana Ramov te kustos i voditelj Muzeja ninskih starina  dipl. arheolog Mate Radović,  također izvode djelatnici ninskog gradskog komunalnog poduzeća Komunalije i odvodnja  d.o.o., koji su se u zadnjih nekoliko godina na poslovima  ovog tipa iskazali svojom  stručnošću i kvalitetom.