Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“U čast vječnog stvaralaštva – Veče za Dinka Tudora”

13.04.2012. 22:00
“U čast vječnog stvaralaštva – Veče za Dinka Tudora”


Zanimljivom fotoprezentacijom evocirat ćemo uspomene na jedinstveno razdoblje razvitka zadarske poljoprivrede od 60. do 80. godine 20. stoljeća te na pionire tog doba, govori Dinkov sin Goran Tudor
U okviru Dana Zadarske županije, u ponedjeljak s početkom u 18 sati u Kazalištu lutaka Zadar održava se susret pod nazivom “U čast stvaralaštva koje uvijek traje – ili – Veče za Dinka Tudora kakvo bi on volio”.
Poljoprivrednom menadžeru i najdugovječnijem zadarskom autoru Dinku Tudoru koji nas je napustio početkom godine u 99. ljetu svog života, ranije toga dana bi Županijska skupština Zadarske županije trebala posthumno dodijeliti godišnju županijsku nagradu za životno djelo.
Tim povodom, ali i u povodu objave Dinkove treće knjige koju je napisao zajedno sa sinom Goranom, a izdao malo prije smrti, njegova djeca Mira, Ana i Goran organiziraju susret agronoma, privrednika, dužnosnika i prijatelja.
– Uz promociju naše knjige ‘Uputstvo za život’ i prikaz tatinog doprinosa i života zadnjih 60 godina koliko je živio u Zadru, zanimljivom fotoprezentacijom evocirat ćemo uspomene na jedinstveno razdoblje razvitka zadarske poljoprivrede od 60. do 80. godine 20. stoljeća te na pionire tog doba. Velik dio zaslužnih agronoma iz tog doba ili njihovih nasljednika pridružit će nam se na susretu. Na temelju njihovih dostignuća i danas možemo i moramo pokrenuti novi ciklus razvitka zadarske poljoprivrede, govori Dinkov sin Goran Tudor.
Kako nastavlja Goran, u to su vrijeme tri vodeće zadarske poljoprivredne organizacije PK Agro Zadar, Poljoprivredna zadruga Nova Zora iz Sv. Filip Jakova i Poljoprivredna stanica Zadar prednjačile u mnogo čemu u Jugoslaviji, imale europsku produktivnost i suvremenost. Samo od 1955.-1960. pod vodstvom Dinka Tudora pokrenuti su veliki projekti poput odvodnjavanja Ravnih kotara, podizanja kompleksa voćnjaka te objedinjavanja šest malih poljoprivrednih organizacija u PK Agro Zadar.
Uz prigodni kulturni program i domjenak, kotarsku i primorsku pjesmu, kako ističe Goran, ovim susretom se njegova obitelj želi zahvaliti svima, a bilo ih je mnogo, koji su suradnjom i podrškom pridonosili uspjesima i vedrini “barba Dinka” tijekom njegove druge karijere u devedesetim godinama, kao i tijekom svih 60 godina njegova života u Zadru.