Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

A kome ide 130 mil. kn ako Nauta dobije spor s Državom?

13.04.2016. 22:00
A kome ide 130 mil. kn ako Nauta dobije spor s Državom?


U novom planu Khan je odustao od nakane da se potraživanja Marine Preko u iznosu od 7,5 milijuna eura preinače u dionice Naute
Nepredviđeni obrat na Skupštini vjerovnika remontnog brodogradilišta Nauta Lamjana d.o.o. u stečaju rezultirao je odgodom donošenja stečajnog plana za 28. travanj.
Prvo je Alein Khan, stečajni upravitelj kaljskog škvera, odustao od prvotnog plana za izlazak Naute iz stečaja i predložio novi, bitno izmijenjeni u kojem je odustao od nakane da se potraživanja Marine Preko u iznosu od 7,5 milijuna eura preinače u dionice Naute. Potom je zastupnica državnih interesa, Lidija Vitaljić, upozorila kako u stečajnom planu nema spomena o tužbi Naute protiv RH od koje traži 130 milijuna kuna naknade za korištenje pomorskog dobra, naglašavajući kako to šteti interesu malih vjerovnika i Države.
– Ne zna se ishod te parnice za koju su u ovom trenutku ostvareni troškovi od 400 tisuća kuna i tko zna koliki će na koncu biti. Ovim planom vjerovnici bi se odrekli 50 posto svojih potraživanja s rokom isplate na pet godina. To je rizik. Oni gube svoj novac. Planom nije precizirano ni tko će dobiti tih 130 milijuna kuna ako parnica završi u korist Naute Lamjane, ukazala je Vitaljić predloživši kao mogućnost odustajanje od tužbe.
Stečaj nezakonito vođen?
– Remontno brodogradilište u ovoj situaciji ima samo dva izbora – prihvaćanje stečajnog plana i nastavak rada ili rasprodaju svih raspoloživih nekretnina. Zakon ne predviđa treću opciju, kazao je Khan, a isti stav zauzela je i opunomoćenica većinskog vlasnika iO Adria iz Švicarske i sestrinskih mu tvrtki, Draga Petričić, predlažući promptno prihvaćanje izmijenjenog stečajnog plana kako ne bi došlo do neželjenog ishoda – gašenja radnih mjesta.
No, stečajna sutkinja Tina Grgas argumente “za” i “protiv” na kojima su ustrajali mali vjerovnici Marijo Košta i Dušan Polovina, oštro je presjekla, a podsjetila je i na nove odredbe stečajnog zakona koje se primjenjuju retroaktivno i prema kojima razlučni vjerovnik ne može biti i stečajni.
Tu tezu godinama unatrag zastupao je bivši zaposlenik i sindikalni povjerenik Naute Marijo Košta koji je jučerašnji obrat u sudnici dočekao s nevjericom, ali i vidnim zadovoljstvom.
– Ova novonastala situacija potvrđuje da je stečaj od početka, prije četiri i pol godine, bio nezakonito vođen jer je Erste banci bilo priznato pravo na temelju hipotekarnog kredita. Time su dobili većinu, a da nisu, stečaja ne bi ni bilo, izjavio je Košta, no sutkinja Grgas odgovorila mu je kako se na ovom ročištu vjerovnika više o tome ne može raspravljati. Prethodno se Košta osvrnuo na prijedlog za usvajanje radikalno izmijenjenog stečajnog plana kazavši kako bi se, u slučaju da Nauta dobije spor s državom, tih vrtoglavih 130 milijuna kuna naprosto upisalo kao prihod, a čime bi mali vjerovnici izvan grupacije iO Adrie bili oštećeni.
Polovina ponudio 5 mil. eura
– Stečaja nije trebalo biti, a sada se sve radi kako bi se lisica vratila u kokošinjac, odnosno bivši direktor Dražen Špinderk u Nautu Lamjanu iako mu je zabranjeno približavanje i protiv njega se vodi postupak, zaključio je Košta.
Drugi mali vjerovnik, Duško Polovina, zatražio je od sutkinje da u zapisnik unese njegov prijedlog za prekid agonije u kaljskom škveru. Kazao je kako on vlasnicima nudi pet milijuna eura koje je voljan odmah uplatiti te tako podmiriti potraživanja svih vjerovnika iz prvog i drugog reda. Sutkinja Grgas, koja je ovaj spis zaprimila prošle godine, izišla mu je u susret kazavši kako svi znaju da ta “ponuda” nema nikakvu ni pravnu ni drugu osnovu, no da joj je jasno kako njemu to “nešto znači”. Prethodno, Grgas je Polovini zbog upadica i nepoštivanja suda dala opomenu i zaprijetila mu novčanom kaznom ukoliko ustraje.