Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Vrtić “Latica” seli na Višnjik

13.04.2016. 22:00
Vrtić “Latica” seli  na Višnjik


– Činimo sve da djecu “Latice” zbrinemo na najbolji mogući način, a zasad je to u vrtić “Pčelica”. Plan nam je završiti centar Mocire i djecu “Pčelice” do tada razmjestiti u tri vrtića, “Voštarnicu”, “Vruljicu” i “Višnjik”, kaže Nekić
Na Kolegiju gradonačelnika Zadra danas će se naći odluka o  preseljenju vrtića za djecu s posebnim potrebama, “Latica”. Time započinje i službena procedura izmještanja vrtića koji već dva desetljeća  radi u neadekvatnim uvjetima, osobito zadnjih godina kada je krov  počeo prokišnjavati i djeca se selila u Samostan svetog Frane.
No, do preseljenja u gradski vrtić “Pčelica” na Višnjiku mališani će  morati sačekati jer će on biti moguć tek krajem ljeta. U gradskom Upravnom odjelu za odgoj i školstvo kažu kako sa seljenjem mogu početi završetkom ove pedagoške godine kada se isele djeca vrtića “Pčelica”.
Nova “Pčelica”
– Činimo sve da djecu “Latice” zbrinemo na najbolji mogući način, a  zasad je to u vrtić “Pčelica” u Mjesnom odboru “Maslina”. Plan nam je  završiti centar Mocire i djecu “Pčelice” do tada razmjestiti u tri vrtića,  “Voštarnicu”, “Vruljicu” i “Višnjik”. “Pčelicu” ćemo nakon toga srušiti jer  je riječ o montažnom objektu i sagraditi  tzv. pasivnu kuću. Projekt je završen i zasad se sve odvija po planu. Time bismo na najadekvatniji način  zbrinuli i djecu vrtića “Latica” dok ne završimo centar Mocire – kaže  pročelnik Joso Nekić.
U realizaciji ovog plana u međuvremenu se pojavila jedna velika prednost, a to je da bi od Fonda za zaštitu okoliša dobili dio sredstava za  gradnju novog vrtića “Pčelica”.
– Kako je riječ o vrtiću za koji je ocijenjeno da je ekološki prihvatljiv,  njegovu gradnju dijelom će financirati Fond za zaštitu okoliša, što je velika prednost ovog projekta. Na ovaj način polako zaokružujemo naš  plan o što kvalitetnijem smještaju vrtićke djece na kojemu radimo proteklih godina. Naime, trenutačno obuhvat djece u vrtićima iznosi 80 posto,  a prije desetak je godina iznosio samo 50 posto. Zadovoljni smo što uspijevamo upisati sve veći broj djece iako su se kriteriji znatno promijenili.  Tu je došlo do jedne kontradiktorne situacije da je interes za upise u vrtiće sve veći, a pedagoški standardi pak propisuju što manje djece u skupini – kaže Nekić.
Grad sufinancira privatne vrtiće
Nove pedagoške kriterije teško je bilo pratiti, pa se Grad prije više godina odlučio na sufinanciranje privatnih vrtića kako bi broj neupisane  djece sveli na minimum.
– Zaključili smo ugovor s privatnim vrtićima na način da Grad podomiruje troškove plaća odgojiteljicama, što je omogućilo izjednačenje cijena gradskih i privatnih vrtića. Prije su roditelji za smještaj djece u privatnim vrtićima plaćali 1.500 kuna, a nakon pomoći Grada 700, kolika je  i cijena gradskih vrtića. Ali treba naglasiti da neka djeca vrtić plaćaju samo 500 kuna, a neka ga uopće ne plaćaju, zavisno od imovinskog cenzusa, čime smo na još jedan način nastojali pomoći roditeljima slabog materijalnog stanja – zaključuje Nekić.