Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gluhi sportaši na marginama društva

13.04.2017. 22:00
Gluhi sportaši na marginama društva


U Športskom centru Višnjik jučer je održano predavanje na temu “Gluhi sportaš”, na kojemu je predsjednik Športskog saveza gluhih Zadarske županije, Natko Zelić, održao zanimljivo predavanje o problemima gluhih sportaša. Uz tajnika Saveza, volontera Mikija Savića,  održavanju predavanja pomogao je i tumač prevoditelja Hrvatskog znakovnog jezika, Alen Kuzmar.
Zelić je na vrlo otvoren i na trenutke potresan način, govorio o problemima gluhih sportaša koji nailaze na nerazumijevanje svoje okoline, pa čak i trenera koji za njih nemaju strpljenja, te sportaši ostaju zakinuti u odnosu na druge koji ovaj hendikep nemaju. Gluhi sportaši imaju razumijevanje samo onih s kojim dijele isti hendikep, ali unatoč svim naporima, često se nalaze na marginama društva.
Zelić je na predavanju iznio jedan vrlo intrigantan prijedog, a taj je da se u osnovne i srednje škole uvede barem jedna godina učenja znakovnog jezika, kako gluhi sportaši ne bi ostajali ovoliko zakinuti, zbog svojega hendikepa, prije svega zbog toga što ih okolina ne razumije, pa čak i sportski djelatnici.
– Gluha osoba nije samo osoba koja je osuđena na sebi slične, kako se ne bi našla u vrtlogu nerazumijevanja. Uvijek smo zapostavljeni, ali zato među nama samima nemamo nikakvih ograničenja. Treba srušiti barijere u kojima mi gluhi živimo. Zapostavljeni smo i nevidljivi, mnogi treneri s nama nemaju strpljenja. Svaka se gluha osoba želi izjednačiti s ostalima i na taj način uključiti u zajednicu – kazao je Zelić.
Tajnik županijskog Športskog saveza gluhih, Miki Savić, naglasio je kako mu je čast pozdraviti ovakav skup, napominjući kako je sport jezik kojeg i gluhi mogu čuti i sredstvo za rušenje komunikacijskih barijera.