Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HSP AS-u 2 mandata, HSU-u 1, Hrastu 1, Reformistima pola

13.04.2017. 22:00
HSP AS-u 2 mandata, HSU-u 1, Hrastu 1, Reformistima pola


Prema najnovijim dogovorima u koaliciji, HDZ svojim partnerima nudi sljedeći broj vijećničkih mjesta za Grad Zadar: HSP Ante Starčevića trebao bi dobiti dva mandata, HSU jedan, Reformisti pola mandata (nakon dvije godine mandat bi ustupili HDZ-u), a Hrast ovdje ostaje bez vijećnika za Grad.
U Županiji bi HSP AS dobio tri mjesta, Hrast jedno, Reformisti jedno, a HSU jedno do dva, jer pregovori s njima još traju.
Čelnici HDZ-ovih koalicijskih partnera potvrdili su nam ovaj omjer snaga u Gradskom vijeću, no u HSU-u se nadaju da bi i u Gradu i Županiji mogli dobiti po još jedno mjesto, kaže njihov zadarski predsjednik Duško Vuković. Inače, umirovljenici u ovom postavu Gradskog vijeća sada imaju dva vijećnika.
– Pregovori sa HDZ-om još traju, ali da budem iskren, nadam se kako ćemo dobiti onoliko mandata koliko imamo i kandidata za koalicijsku listu, a to su dva mandata u Gradu i dva u Županiji. No to ovisi o pozicijama na listi, što sa HDZ-om ipak još nismo dogovorili, čekamo nove sastanke – kaže Vuković.
Najzadovoljniji zastupljenošću u Gradu i Županiji trebali bi biti starčevićanci koji bi, saznajemo u HDZ-u, u Gradskom vijeću dobili dva mandata, u Županijskoj skupštini tri. Ovo je velik uspjeh za stranku koja se našla u teškoj situaciji nakon što ih je dio članstva napustio i osnovao novu stranku.
Zadarski reformisti relativno su nova stranka na lokalnoj političkoj sceni, brojčano nisu jaki, pa njihova županijska predsjednica Vesna Sabolić ne krije zadovoljstvo postignutim dogovorom sa HDZ-om:
– Jedan mandat u Gradskom vijeću nakon dvije godine predali bismo HDZ-u, a u Županijskoj skupštini dobivamo cijeli mandat. To nam odgovara jer je naša stranka na početku svojega djelovanja i apsolutno je dobro da imamo vijećnika i u Gradu i u Županiji. Od početka pregovora s HDZ-om nismo postavljali nikakve uvjete, kaže Sabolić.