Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lani i na otocima 11 novih obrta, a najviše na Ugljanu

13.04.2017. 22:00
Lani i na otocima 11 novih obrta, a najviše na Ugljanu


Napokon se možemo pohvaliti i s ponosom istaknuti kako je nakon desetogodišnjeg trenda opadanja broja obrta, u prošloj – 2016. godini, došlo do porasta broja i to za 12 novih obrta. Broj ukupno registriranih obrta koji pripadaju zadarskom Udruženju, prema našim podacima – posljednjeg dana prošle godine iznosio je 3.153 obrta. Nakon 2006. godine, kada je zabilježen najveći broj članova našeg Udruženja – 4.059 obrta, taj je broj nažalost, s godinama postupno padao. Trend opadanja broja obrta nastavio se sve do prošle godine – izvijestio je svoje kolege Mladen Malta predsjednik zadarskog Udruženja obrtnika na redovnoj Skupštini održanoj preksinoć u njihovim prostorijama.
Na Skupštini se tako još moglo čuti kako je od ukupnog broja, čak 60 posto članova Udruženja registrirano na području Grada Zadra i to 1.879 obrta, nakon kojega s po tri posto članstva slijede Vir, Starigrad, Bibinje, Sali, Nin, Preko i Sukošan.
– Ono što je također, vrlo važno za istaknuti jest i činjenica da je od ukupnog broja registriranih obrta koje “pokriva” Udruženje obrtnika Zadar, njih 14,6 posto registrirano sa sjedištem na otocima, a to je 11 obrta više nego prethodne godine. Najveći broj obrta registriran je na otoku Ugljanu. Od ukupnog broja obrta 17 posto je registrirano kao sezonski obrt. Muškarci su vlasnici 68, a žene 32 posto obrta – dodao je Malta.
Na Skupštini je usvojeno i Izvješće o radu za prošlu godinu. Nadzorni odbor Udruženja podnio je izvješće o svom radu Skupštini, nakon čega je usvojen i godišnji obračun Udruženja za 2016. godinu. Prezentiran je i rad tijela Udruženja u protekloj godini – Skupštine, Upravnog odbora, Nadzornog odbora i predsjednika Udruženja, s posebnim osvrtom na suradnju s predstavnicima jedinica lokalne samouprave, odnosno Gradom i Županijom.
Tajnica zadarskog Udruženja obrtnika Jasminka Smokrović izvjestila je članove i o svim projektima i manifestacijama u čijoj je provedbi i organizaciji sudjelovalo Udruženje u prošloj godini.
– Svakako je jedna od najvažnijih manifestacija Festival vjenčanja koji je u ovoj godini proslavio i jubilarnu 10. godinu održavanja. Posebno želim istaknuti rad “COIN coworking” prostora u našem vlasništvu koji se kao što znate, nalazi na adresi Put Murvice 16. i koji trenutačno posluje sukladno sklopljenom partnerskom sporazumu između Udruženja, Grada Zadra, Zadre Nove, i HGK-a – Županijske komore u Zadru. Tijekom prošle godine COIN je ugostio 100-tinjak korisnika, od kojih na dnevnoj bazi njih 15-tak koristi COIN kao svoj poslovni prostor. Za korištenje ovog prostora na raspolaganju je paleta COIN paketa i usluga, kod kojih je bitno za istaknuti pogodnost za članove našeg Udruženja jer se radi o 50 posto popusta na sve usluge i pakete, budući da je Udruženje vlasnik ovog poslovnog prostora – pojasnila je tajnica Udruženja Jasminka Smokrović.
Dodala je još i kako su tijekom protekle godine u COIN-u održana i brojna događanja, edukacije, seminari i radionice te drugi eventi s ciljem privlačenja novih korisnika.
Predsjednica Nadzornog odbora Vesna Parić govorila je o financijama pa je tako izvijestila svoje kolege da je Udruženje u protekloj godini ostvarilo prihode u ukupnom iznosu od 1.203.640,52 kn, od čega se 925.839,32 kn odnosi na temeljni prihod od komorskog doprinosa.
– Rashodi su ostvareni u ukupnom iznosu od 884.511,02 kn, što je na koncu godine rezultiralo viškom prihoda nad rashodima u iznosu od 319.129,47 kuna – zaključila je Vesna Parić.
Na početku Skupštine Udruženja zadarskih obrtnika, uručena je i zahvalnica Milenku Begiću, dugogodišnjem aktivnom obrtniku te članu komorskog sustava, a od nedavno umirovljenom obrtniku.