Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Potrebno je voditi realnu evidenciju o radnom vremenu

13.04.2017. 22:00
Potrebno je voditi realnu evidenciju o radnom vremenu


Evidencija radnog vremena – zakonska i praktična regulativa, naziv je konferencije koju je za poslodavce organizirao Institut za eposlovanje u hotelu Kolovare pod generalnim sponzorstvom tvrtke Edge group.
Konferenciji je nazočilo 30-ak predstavnika zadarskih i šibenskih javnih i privatnih tvrtki, a održao je Tomislav Crnčić, voditelj projekta u tvrtki Edge group, koja izrađuje računalne sustave za evidenciju radnog vremena.
Crnčić je nazočne upoznao sa zakonskom regulativom koja ih obavezuje na dnevnoj razini voditi evidenciju o radnom vremenu za svakog zaposlenika. Turistčke djelatnike zanimalo je kako će regulirati radno vrijeme za sezonske radnike, ali i za stalno zaposlene budući da se tijekom sezone često ukaže potreba za prekovremenim radom. Predstavnike komunalnih tvrtki, pak, zanimalo je kako voditi evidenciju za zaposlenike koji dnevne obaveze završe u svega 3-4 sata, a prijavljeni su na puno radno vrijeme od osam sati dnevno.
– Imamo pet komunalaca koji nakon odrađenog posla odu kući, dakle prije proteka radnog vremena na koje su prijavljeni. Imali smo slučaj da je jedan od njih za vrijeme godišnjeg odmora uzeo službeno vozilo s kojim je za privatne potrebe vozio drugoga i tom su prilikom imali prometnu nezgodu. Dogodilo se to nakon radnog vremena, ali moglo je i za vrijeme pa me zanima što učiniti? Je li zakonito pisati im koliko zaista jesu na poslu s obzirom da su prijavljeni na puno radno vrijeme, upitala je jedna sudionica konferencije, a Crnčić joj je odgovorio kako treba voditi realnu evidenciju radnog vremena te da se razlika između tog vremena i onog na koji su zaposlenici prijavljeni može regulirati pravilnicima o radu ili kolektivnim ugovorima. U raspravu se uključila i predstavnica jedne građevinske tvrtke koja ima sličan problem budući da njihovi poslovi ovise i o vremenskim prilikama, a odgovor je bio identičan onome koji je dao predstavnici komunalne tvrtke.
Crnčec se osvrnuo i na prekovremeni rad, rad u poslijepodnevnim satima, vikendima i blagdanima koji je također potrebno evidentirati jer se drugačije obračunavaju satnice. Spomenuo je i prekovremeni rad koji sukladno zakonu može trajati deset sati dulje od zakonom propisanih redovnih 40 sati tjedno. Tema rasprave bila je i jednako i nejednako raspoređeno radno vrijeme. Za ono nejednako istaknuo je kako je poslodavac dužan zaposlenika o tome pismeno izvijestiti, a za prekovremeni rad kazao je kako ga je poslodavac dužan također pismeno zatražiti od zaposlenika, izuzev u slučaju hitnoće koja se javlja kod nekih struka kad je poslodavac prekovremeni rad dužan evidentirati u roku od sedam dana.