Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prerano završena životna utrka

13.04.2017. 22:00
Prerano završena životna utrka


Znali smo da se bori s teškom bolešću, ali smo vjerovali da će ju pobijediti. Bila je borac, uvijek. Nažalost… – sjetno će Slobodan Mijolović – njezin klupski kolega


Jučer nas je osupnula vijest – u 51. godini preminula je Kornelija Sikirić, djevojački Matešić. Nekad uspješna atletičarka AŠK-a Zadra, nositeljica mnogih rekorda u bivšoj Jugoslaviji, prerano je završila svoj ovozemaljski život.
Kornelija Sikirić rođena je 1966. u dikljanskoj obitelji Matešić. Kao osnovnoškolka (nekad V. Škorpika, danas Š. K. Benje) u školi u kojoj je atletika bila na visokoj razini, Kornelija je nastupala u različitim disciplinama pod vodstvom Anke Odak i Alfonsa Svobode. O svojim počecima Nebojši Gunjeviću, novinaru Zadarskoga lista, rekla je i ovo:
– Počela sam slučajno. Stavili su me trčati za Školu Velimir Škorpik i pobijedila sam na 600 metara. Profesori tjelesnog bili su mi Anka Odak i Alfons Svoboda. Onda me zapazio Ivan Jokić, trener za srednje pruge u ASK-u. Zvao me je odmah. A ja sam odbila. Na početku drugoga natjecanja u osmom razredu pred ljeto vidio me je ponovno u Diklu i stao pred mene i moju prijateljicu Meri u nekom mercedesu. Rekla sam: Ajmo mi ća, ‘ko zna koja je ovo budala. On nas je upitao: “Cure, hoćete li vi u ASK?” A mi ne znamo što pita. I maknemo se. Kaže on, vrativši se u rikverc: “Ma vi mene cure ne razumijete. Biste li vi došle trenirati trčanje.” Ja sam odgovorila: “Ja neću, mene je jedan već zvao.”
Ipak, Kornelija je došla u AŠK Zadar, radilo se na Ravnicama, na šljakastoj stazi. Ušla je u atletiku i u njoj ostala dosta dugo. Poslije pola godine bila je drugoplasirana mlađa juniorka u Jugoslaviji na 300 i na 600 metara. Prebacila se na 800 metara i 1984. imala četvrti najbolji svjetski juniorski rezultat. Skromni uvjeti u zadarskoj atletici, jer nije dovoljan entuzijazam, učinili su poslije svoje. Kornelija se nije uspjela razvijati ukorak s konkurenticama iz Europe. No, trčala je i dalje, što u pojedinačnoj konkurenciji, što u državnoj štafeti. Godina 1984. i 1985. bila je najbolja sportašica Zadra.
– Ja sam je i upoznao 1984. kad sam došao u klub. Starija je od mene, ali postali smo prijatelji, klupski kolege i dosdta vremena proveli u AŠKU-u Zadru – govori Slobodan Mijolović, danas predsjednik Županijskoga atletskoga saveza.
Klupsku struku vodio je tada Ivan Jokić, a Zadar je bio značajna točka u hrvatskoj, ali i u atletici bivše Jugoslavije. Kao darovitu i perspektivnu Korneliju su zvali iz drugih klubova (Maribor, Osijek), ali ostala je doma. Onda je 1987. odlučila prestati s aktivnom atletikom.
– U stvari već 1986. Ostala sam sama u klubu, već starija. Ma nisam još bila stara. Ali, nekoliko godina nisam išla ništa bolje od 2.03. Već sam mislila da bih nešto drugo radila kazal je svojedobno Kornelija u razgovoru s Gunjevićem.
Uskoro je Kornelija postala obiteljska žena, rodila je sina Vicu i kći Gloriju, uspješnu košarkašicu. Uvijek je govorila da joj je atletika u velikom dijelun života značila puno, gotovo sve. I poslije, kao obiteljska žena, pratila je atletiku koliko je bilo moguće. Prije 15-ak dana primila je i posebno priznanje za svoje djelovanje u atletici.
– Tad sam je posljednji put vidio. Znali smo da se bori s teškom bolešću, ali smo vjerovali da će ju pobijediti. Bila je borac, uvijek. Nažalost… – sjetno će Slobodan Mijolović.
Pokop Kornelije Sikirić bit će danas u 16 sati na mjesnom groblju u Bibinju.