Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski tanac na Danima Brestja

Autor: Katina Vrsaljko

13.05.2009. 22:00
Zadarski tanac na Danima Brestja


Njihov nastup je posebno oduševio gradonačelnika Milana Bandića koji se s njima slikao i čestitao na izvedbi. Novigrađane je posebno razveselilo što zagrebački gradonačelnik zna gdje je Novigrad i koliko je lijep, s obzirom da je rekao da se s Maruna pruža prekrasan pogled na Novigrad


Tradicionalna manifestacija “Dani Brestja” održana je protekli vikend u Starom Brestju, mjestu kraj Sesveta, deveti put, a kao i prošle godine sudjelovali su KUD Fortica te Udruga žena Sv. Katarina iz Novigrada.
Dobročinstvo
U okviru ove manifestacije održava se međunarodna smotra folklora, malnogometni turnir, razne izložbe slika, prezentacije, radionice u čemu sudjeluju mještani svih uzrasta, a svi prihodi sakupljeni tih dana doniraju se u dobrotvorne svrhe. Ove godine skupljalo se za jedno djete iz Brestja, koje je u invalidskim kolicima.
Četrdeset Novigrađana krenulo je u Brestje u petak, gdje su ih uvečer dočekali organizatori. Uz večeru u Domu kulture napravio se raspored spavanja, jer trebalo se odmoriti i skupiti snage za sljedeći dan koji je bio pun sadržaja. Ujutro su Novigrađani sa svojim domaćinima krenuli u Zagreb gdje su imali organizirano razgledavanje Donjeg grada s turističkim vlakićem. Gornji grad prošli su pješice, a oduševile su ih zagrebačke znamenitosti kao što su Kamenita vrata, Markov trg, uspinjača i Kaptol.
Po povratku u Brestje Novigrađani su nastupili na smotri folklora uz još jedanaest KUD-ova iz raznih krajeva Hrvatske i BIH. Izveli su kola Hrvatska promenada i Zadarski tanac te stara šetana kola u koreografiji Nenada Milina, uz napjeve Šetala dva mlada i Divojka je po rivi šetala.
Ponovni susret
Novigrađanke su u svojim elegantnim nošnjama i laganim korakom još jednom oduševile Brestjane, a to ne bi uspjele bez svojih Novigrađana – Pučkih pivača. Njihov nastup je posebno oduševio gradonačelnika Milana Bandića koji se s njima slikao i čestitao na izvedbi. Novigrađane je posebno razveselilo što zagrebački gradonačelnik zna gdje je Novigrad i koliko je lijep, s obzirom da je rekao da se s Maruna pruža prekrasan pogled na Novigrad.
Bandić je kupio tortu za tisuću kuna, koje idu u dobrotvorne svrhe, te darovao Novigrađankama. One su je kasnije podijelile s domaćinima i ostalim sudionicima smotre na večeri u Domu kulture. Zabava se nastavila u šatoru, uz ples i tamburaše do jutra.
Nedjelju je svaki domaćin osmislio za svoje goste, neki su išli u prirodu, neki u obližnje vikendice, a neki su roštiljali kod kuće. Prava atrakcija tog dana ipak je bio neobični automobil jednog mještanina. On je sam svoju staru “renault četvorku” preobrazio u kombinaciju terenca i kabrioleta, dodavši mu haubu “land rovera”, željezne šipke sa strane i velike kotače. Kako to obično biva, i na ovaj auto “zalijepile” su se žene i to baš Novljanke koje su se vozikale po mjestu.
U popodnevnim satima domaćini su ispratili svoje goste, u iščekivanju ponovnog susreta u Novigradu. I ove godine će veseli Brestjani u kolovozu posjetiti Novigrad, a sudeći po ovim i prošlogodišnjim susretima, bit će veselo.