Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Spis Kornat dodijeljen sucu Borisu Babiću

Autor: Minja Gugić

13.05.2010. 22:00
Spis Kornat dodijeljen sucu Borisu Babiću


Optužnica protiv Dražena Slavice bivšeg zapovjednika JVP Šibenik i šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku, napisana je na 60-ak stranica, a cijeli je spis “težak” gotovo pet tisuća stranica
Nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske donio odluku da se Draženu Slavici (42), bivšem zapovjedniku Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i šibensko-kninskom županijskom vatrogasnom zapovjedniku, koji je optužen zbog kornatske tragedije sudi u Zadru, predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić jučer nam je potvrdio kako je “spis Kornat” dodijeljen sucu toga suda, Borisu Babiću.
Naime, iako se nezapamćena tragedija dogodila na mjestu za koje bi nadležnost trebao imati Županijski sud u Šibeniku, suci Vrhovnog suda su svoju odluku o suđenju u Zadru potkrijepili činjenicom da su u taj slučaj na neki način bili uključeni gotovo svi suci Kaznenog odjela Županijskog suda u Šibeniku. Osim toga, prema mišljenju Vrhovnog suda, suci u Šibeniku su već odlučivali u istrazi, provodili istražne radnje, donosili odluke tijekom istrage kao članovi Izvanraspravnog vijeća te odlučivali i o prigovoru protiv optužnice.
Suci Vrhovnog suda su još u svom zahtjevu i obrazloženju ovakve odluke naveli kako su imali u vidu činjenicu da “geografska lokacija Županijskog suda u Zadru jamči veći stupanj distanciranja od inkriminiranog događaja, a istodobno se ne dovodi u pitanje ekonomičnost i efikasnost suđenja”.
U svakom slučaju, “spis Kornat” već je u rukama suca Borisa Babića koji će morati odvojiti “zavidnu” količinu vremena kako bi ga proučio jer je riječ o iznimno složenom, osjetljivom i obimnom slučaju čije će suđenje nedvojbeno biti pod velikom lupom javnosti.
Osim toga, samo optužnica protiv Dražena Slavice napisana je na 60-ak, a kompletan spis je “težak” gotovo pet tisuća stranica. Tijekom suđenja bit će ispitano više od 100 svjedoka, a svoje će mišljenje Sudskom vijeću, kojim će dakle, predsjedati sudac Boris Babić, zasigurno morati dati i brojni stručnjaci – vještaci.
S obzirom na nesumnjivo veliki interes javnosti kojim će se pratiti ovo suđenje, za njegovo normalno odvijanje bit će rezervirana najveća sudnica Županijskog suda u Zadru, a novinari će najvjerojatnije imati osigurana mjesta na galeriji sudnice koja je, inače, i posebno ozvučena.
U peteročlanoj poroti će osim suca Babića sjediti još jedan sudac profesionalac, a tko će od sudaca zadarskog Kaznenog odjela to biti, još nije odlučeno.
Već sada je sasvim izvjesno da će ovo suđenje osim novinara svih zadarskih redakcija pratiti i brojni drugi novinari iz cijele Hrvatske te obitelji tragično stradalih vatrogasaca.
Suđenje za kornatsku tragediju u kojoj je 30. kolovoza prije tri godine smrtno stradalo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, zasigurno će biti jedno od najdugotrajnijih i najvećih suđenja na Županijskom sudu u Zadru posljednjih godina, čiji datum početka još nije utvrđen, ali je vrlo vjerojatno da će to biti početkom jeseni, nakon ljetne stanke.
 


Optužnica protiv Slavice na 60-ak stranica


Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku u lipnju prošle godine obustavilo je kazneni postupak protiv Dražena Slavice, zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine, odnosno teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti u kornatskoj tragediji.
Međutim, Vrhovni sud RH u siječnju ove godine preinačio je rješenje Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Šibeniku kojim je bio prihvaćen prigovor okrivljenog Dražena Slavice podnesen protiv optužnice Županijskog državnog odvjetništva. Najviše pravosudno tijelo naložilo je nastavak postupka, odnosno sazivanje glavne rasprave.
Slavica se optužnicom tereti da je nizom propusta počinio kazneno djelo protiv opće sigurnosti u akciji gašenja požara na otoku Kornatu 30. kolovoza 2007. godine, kada je poginulo 12 vatrogasaca.