Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

“Nema zime” za ražanačke proračunske izvore

13.05.2011. 22:00
“Nema zime” za ražanačke  proračunske izvore


Problem naplate komunalne naknade i odvoza smeća težak je oko 4 milijuna kuna. Osim toga 400 do 500 vlasnika parcela još nije podmirilo katastarsku izmjeru. I tu imamo potraživanje od 2 milijuna kuna. U ovoj i narednoj godini računamo i na neke nove proračunske izvore, tako da kada je u pitanju funkcioniranje Općine Ražanac “nema zime”, kazao je Miočić


Sjednica Općinskog vijeća Ražanca otvorena je raspravom o izvršenju općinskog proračuna u 2010. godini. O tome je iscrpno elaborirala pročelnica za financije Danijela Mrkić.
Ona je uz ostalo istaknula kako su prihodi ostvareni u iznosu od 9.558.000 kuna, dok su u isto vrijeme rashodi iznosili 9.539.000 kuna.
“Leglo” 350.000 kuna
Raspravljajući na temu proračuna oporbeni vijećnik Ivica Katić (HSS) je primijetio kako je od katastarske izmjere, rudnih bogatstava te prodaje općinskih građevinskih terena uprihodovano oko 5 milijuna kuna te je upitao na koji će se način proračun puniti kada se sve rasproda te kada se okonča s projektom nove katastarske izmjere.
– Kad nas se već godinama vuče kronični problem naplate komunalne naknade i odvoza smeća vrijedan oko 4 milijuna kuna. Odlučili smo ići u prisilnu naplatu putem ovrha, jer se radi o izvornim sredstvima proračuna. Osim toga 400 do 500 vlasnika parcela još nije podmirilo po 4 tisuće kuna za katastarsku izmjeru. I tu imamo potraživanje od 2 milijuna kuna. U ovoj i narednoj godini računamo i na neke nove proračunske izvore, tako da kada je u pitanju funkcioniranje općine Ražanac “nema zime” ustvrdio je općinski načelnik Dragutin Miočić (HDZ).
Budući da su vijećnici jednoglasno prihvatili ponuđeno im izvješće glede lanjskog proračuna, krenulo se u raspravu vezanu za realizaciju izgradnje porta u Ražancu, poduzetničke zone Vukovac te iznalaženja rješenja, kako i na koji način konačno priključiti pučanstvo Radovina, Jovića, Jordana i Stojića na vodovodnu mrežu.
Što se tiče luke u Ražancu, po onom što je kazao načelnik Miočić, na račun općine je od Ministarstva mora i razvitka RH ovih dana “leglo” 350.000 kuna za izvođenje geomehaničkog istraživanja. Pored toga užurbano se radi na ishođenju potrebne projektno-tehničke dokumentacije i na tom tragu građevinska dozvola trebala bi biti izdana najdalje do 1. srpnja ove godine.
Izgradnja trga
Za poduzetničku zonu Vukovac veličine 16,7 hektara, izrađen je elaborat parcelizacije i kreće se s izvlaštenjem zemljišta zone iz sastava Hrvatskih šuma u ruke općine Ražanac.
– Za ulaganje u zonu imamo već veliki broj potencijalnih ulagača i mi vjerujemo kako će ona profunkcionirati do konca ove godine, kazao je načelnik dodavši da se punom parom radi na iznalaženju rješenja za priključke domaćinstava u navedena četiri općinska mjesta na vodovodnu mrežu gdje će uskoro doći do stanovitih izmjena u zakonu o ishođenju građevinskih dozvola koje su se ispriječile na putu realizacije priključaka.
Vijeće je u nastavku raspravljalo o izvješću o radu općinske knjižnice Juraj Baraković u Ražancu u lanjskoj godini, kojeg je predstavila ravnateljica ove ustanove Meri Hilje. Ravnateljica je zahvalila vodstvu općine na svemu što čini u pogledu rada njezine ustanove ukazujući na jedan problem, a to je grijanje i hlađenje prostorija. Vijećnici su bez zadrške prihvatili i pohvalili rad knjižnice, a načelnik Miočić je obećao kako će se u hodu riješiti problem na kojeg je ukazala ravnateljica Hilje.
S obzirom da bi se uskoro trebalo krenuti u izgradnju glavnog trga u Ražancu koji se nalazi neposredno uz zgradu Općine, vijeće je na kraju usvojilo odluku da se privatnim vlasnicima dviju parcela na kojima se nalaze ostaci derutne zgrade nekadašnje Policije, u zamjenu ponude dvije općinske građevinske parcele.
 


Tko i što radi oko spomenika NOB-u




 Na Aktualnom satu po običaju su bili najglasniji oporbeni vijećnik Jure Kožul (SDP) iz Ražanca te HDZ-ovci Božo Čolak iz Krneze i Branko Dundović iz Radovina.
Kožula je zanimalo tko to sebi uzima za pravo da pored spomenika NOB-a Galebovi u centru Ražanca izvodi poslove doziđavanja, nazvavši to primitivizmom i diletantizmom. Još je tražio odgovor po čijem su se nalogu ispilali 106 godina stari borovi u blizini mjesnog groblja neposredno uz ulaznu cestu u Ražancu.
Načelnik Miočić je rekao da će općinske komunalne službe izviditi tko i što radi oko spomenika, a što se tiče borova rekao je da su ih ispilali djelatnici Šumarije Zadar jer su bili suhi i predstavljali su opasnost za odvijanje prometa.
Božo Čolak je ukazao na nesnalaženje vlasnika zemljišnih parcela u k.o. Radovin u kojoj se upravo provodi nova katastarska izmjera glede uknjižbe te posebno onih koji imaju zemljišne parcele u susjednim općinama Poličnik, Posedarje i Vrsi te ga je zanimalo što se tu može poduzeti.
– Kada vlasnici zemljišta pristupe na izlaganje u katastar i sud riješit će se ti problemi, poglavito s uknjižbom objekata koji su izgrađeni prije 1968. godine. Oni koji imaju zemljišta u susjednim općinama bit će od Općine na vrijeme upoznati što im je činiti, kazao je Miočić.
Branko Dundović je želio čuti kada će Radovin konačno dobiti brzi Internet te kada će se krenuti konačno s izgradnjom nogostupa u istom mjestu.
– Rtina i Radovin su još na čekanju za Internet, ali i na tom se užurbano radi. Za izgradnju nogostupa troškovnik i ponuda su odaslani Upravi za ceste Zadarske županije. Molim pučanstvo Radovina za još malo strpljenja, zaključio je načelnik Miočić.