Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Prilika Hrvatskoj da se u Biogradu dogodine promovira kao poljoprivredna i turistička zemlja

13.05.2011. 22:00
Prilika Hrvatskoj da se u Biogradu dogodine  promovira kao poljoprivredna i turistička zemlja


Uvjereni smo da će naš grad još jednom potvrditi svoje tradicionalno gostoprimstvo, ali i pokazati da smo sposobni organizirati i velike i organizacijski zahtjevne svjetske manifestacije. Da nismo, ne bi se prije dvije-tri godine ni natjecali za domaćina Svjetskog prvenstva, ustvrdio je Knez


Na svečanosti održanoj na poljoprivrednom imanju kod povijesnog  dvorca Lindevad Manor,  smještenom u srcu poljoprivredne provincije Östergötland u Švedskoj, ministar  ruralnih radova Eskil Erlandsson jučer je ovorio 58.  Svjetsko prvenstvo u oranju  na kojem sudjeluje 29 država  s po dva orača. Hrvatske boje  brani Tomislav Kuharić iz Vinipotoka kod Lobora u Krapinsko-zagorskoj županiji i  Radivoj Rekić iz Naudovca u  Općini Suhopolje u Virovitičko-podravskoj županiji, u  kategoriji plugova ravnjaka i  plugova premetnjaka.
– Iduće 59. Svjetsko prvenstvo u oranju održat će se  u rujnu 2012. u Biogradu na  Moru, na poljoprivrednom  gospodarstvu Vrana. Bit će  to prvo svjetsko natjecanje  ovog tipa koje će se održati  na parcelama uz more, u gradu koji ima veliko povijesno  značenje za Republiku Hrvatsku kao mjesto gdje su  krunjeni hrvatski kraljevi, a  istovremeno je danas poznati  turistički i nautički centar  smješten u okruženju pet nacionalnih i dva parka prirode, rekao je na otvaranju  državni tajnik u Ministarstvu  poljoprivrede Stjepan Mikolčić, predstavljajući Biograd i Hrvatsku kao destinaciju s bogatim kulturnim  nasljeđem i tradicijom, izuzetno gastronomske ponude  autohtonih prehrambenih  proizvoda i prirodnih ljepota.
Optimistični Knez
– Za našu zemlju ovo je vrlo  značajan projekt, dapače, jedan od najvećih projekata u  poljoprivredi u idućoj godini  na kojem će se okupiti natjecatelji, izlagači poljoprivrednih proizvoda i mehanizacije  i drugi predstavnici iz 35 zemalja svijeta, naglasio je Mikolčić.
Pored županice Östergötlanda Elisabeth Nilsson,  predsjednika i glavnog tajnika  Svjetske oračke organizacije  (World Ploughing Organization- WPO) Williama Hooda i  Hansa Spiekera na ceremoniji  otvaranja nazočili su glavna  tajnica Hrvatske gospodarske  komore Martina Velnić  Župić, direktor Hrvatske poljoprivredne komore i predsjednik Hrvatske udruge za  organizaciju natjecanja orača  (HUONO) dr. sc. Ivan Katalinić, veleposlanik RH u  Švedskoj Vladimir Matek,  potpredsjednik WPO-a dipl.  ing. Tugomira Majdaka iz Ministarstva poljoprivrede i drugi.
– Sve više spoznajemo koliko je ova manifestacija važna  za naš grad, Zadarsku županiju i Hrvatsku, rekao je gradonačelnik Ivan Knez dodajući kako se Biogradu, ali i  Hrvatskoj pruža izuzetna prilika da se  promovira kao poljoprivredna i turistička zemlja.
Na preko 20 hektara  izložbenog prostora na otvorenom, prepunih isključivo  velikim bijelim šatorima, sudjeluje više od 150 svjetskih  tvrtki, među njima Biograd na  moru i Hrvatska gospodarska  komora s izložbom Be CROative, te Općina Višnjan koja  provodi intenzivnu promidžbenu kampanju istarskog  goveda, preko tonu teških  boškarina koji će u paru na 59.  Svjetskom prvenstvu u Biogradu prezentirati oranje s drvenim plugom.
– Iako će Svjetsko prvenstvo  u oranju biti dosad organizacijski najzahtjevnije i najmasovnije natjecanje u Zadarskoj županiji, imamo dosta  utakmica u nogama. Uvjereni  smo da će naš grad još jednom  potvrditi svoje tradicionalno  gostoprimstvo, ali i pokazati  da smo sposobni organizirati i  velike i organizacijski zahtjevne svjetske manifestacije. Da  nismo ne bi se prije dvije-tri  godine ni natjecali za domaćina Svjetskog prvenstva,  ustvrdio je Knez.
Došli i hrvatski navijači
Osim službene ekipe koja je  imala svoja zaduženja i obveze  tijekom natjecanja, naše orače  među deset tisuća posjetitelja  došlo je podržati i oko 100  navijača iz Hrvatske ali i brojni  hrvatski iseljenici iz Švedske i  drugih zemalja Skandinavije.
Biogradsko izaslanstvo u  Švedskoj opasanoj tisućama  vjetrenjača za proizvodnju  električne energije, pored gradonačelnika Kneza predvodi  predsjednik GV-a Tonći Šangulin, direktor Turističke zajednice Ivo Eškinja, direktor  komunalnog poduzeća Bošana  Krunoslav Pešić, viši stručni  savjetnik u HPK-a dipl. inž. agr.  Miroslav Andrić te direktor i  predsjednik NO Vrana, Mirjana Škara i Zdravko Bubalo.
– Nastojat ćemo tu izuzetnu  spektakularnu manifestaciju  dogodine odraditi na najbolji  mogući način, s dušom, srcem i  dalmatinskim dišpetom kako  bismo uz Hrvatsku udrugu za  organizaciju natjecanja orača,  Hrvatsku poljoprivrednu komoru, Ministarstvo poljoprivrede i svekoliku podršku Zadarske županije, Turističke zajednice, svih Biograđana i Biograjki te žitelja okolnih naselja,  opravdali ukazano nam povjerenje, zaključio je Ivan Knez.