Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Turiste i građane plašili jauci zatvorenika

Autor: Suzana Bandić

13.05.2013. 22:00
Turiste i građane plašili jauci zatvorenika


Vriska, zapomaganje, jauci, lom te riječi među kojima i »Ne tucite me«, »Pustite me«, mogle su se čuti iz zadarskog zatvora u nedjelju navečer, nešto iza 22 sata. Mučna situacija trajala je 20-ak minuta i privlačila pažnju, kako stanara okolnih zgrada, tako i slučajnih prolaznika i gostiju nekoliko obližnjih ugostiteljskih objekata. Svi su upirali poglede prema zgradi u kojoj je smješten zadarski zatvor, četvrtom katu gdje je u to vrijeme još bilo upaljeno svjetlo. I dok su se prolaznici zgražali, od stanara se moglo čuti kako to nije baš neuobičajena pojava.
– Ljeti se barem jednom tjedno čuje kako netko urla, viče i slično, ali ovo večeras malo je ipak drugačije i duže traje. Baš stvara nelagodu jer je očito da nekoga fizički svladavaju – rekla je jedna stanarka vidno uznemirena onim što je čula iz susjedne zgrade.
Po službenoj verziji priče koju smo dobili iz Ministarstva pravosuđa riječ je pobuni jednog zatvorenika kojeg čuvari nisu uspjeli uvjeriti da se smiri, već su bili prisiljeni nad njim primjeniti silu.
– Dana 12. svibnja 2013. godine, oko 22.30 sati, zatvorenik Zatvora u Zadru D. B. u svojoj sobi u Zatvoru u Zadru vikao je, razbijao stvari, razbacivao limene ormariće te je pružao aktivni otpor službenicima pravosudne policije koji su ga smirivali, nakon čega su primijenjena sredstva prisile. Zatvorenik je odmah nakon toga zdravstveno pregledan i nisu utvrđene nikakve ozljede. Sukladno propisima zdravstveni pregled ponavlja se nakon 12 sati te će zatvorenik biti ponovno pregledan – kaže Sergej Abramov, glasnogovornik Ministarstva pravosuđa.
Neslužbeno doznajemo da je riječ o zatvoreniku Draganu Boškoviću, 60-godišnjem kapetanu na američkim brodovima koji iza rešetaka u zadarskom zatvoru dane krati od početka travnja. Bošković je, naime, tada zajedno s Leonardom Malbašićem (37) iz Novigrada istarskog uhićen zbog sumnje da su počinili čak četiri oružana razbojstva u Zadru teška 800-tinjak tisuća kuna. Na teret im se stavljaju pljačke dviju poštanskih poslovnica na Bokanjcu i Voštarnici, Zlatarnice Celje na Poluotoku i OTP banke na Bilom brigu. Sve oružane prepade osmislio je Bošković, a odradio ih u dogovoru s Malbašićem kojeg je upoznao dok je izdržavao kaznu zatvora za provalnu pljačku iz 2001. godine.