Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gdje je nestalo Pametno?

13.05.2017. 22:00
Gdje je nestalo Pametno?


Stranka Pametno u Zadru vodila je prilično aktivnu predizbornu kampanju, izradila atraktivan program, bila prisutna u medijima i – nestala. U zakonskom roku nije predala svoju listu i 21. svibnja neće je biti na lokalnim izborima.
Štoviše, ova je stranka u jednom trenutku tako dobro “pizala” da joj je SDP dao čak šesto mjesto na koalicijskoj listi za Gradsko vijeće. Dan nakon što je SDP najavio da izlazi na izbore zajedno sa strankom Pametno i HSS-om, šef Pametnog Zdenko Jukić javno je socijaldemokratima dao ‘košaricu’ zbog čega je SDP došao u vrlo neugodnu situaciju jer se odavno nije dogodilo da jedna stranka najavi službeno svog koalicijskog partnera da bi ga ovaj dan poslije ‘poklopio’. U stranci Pametno su tada tvrdili da neće ići sa SDP-om jer, navodno, oni žele sa socijaldemokratima razgovarati o programu, dok ovi na Trgu pet bunara, navodno, pričaju samo o raspodjeli fotelja.
I tako je ponuđeni politički brak sa SDP-om odbijen pa se nakon toga očekivalo da će čelnici Pametnog krenuti u pravu ofenzivu – sami ili u koaliciji s nekom od stranačkih ili nezavisnih lista. Nije se dogodilo ništa od toga, već je stranka jednostavno – ‘izvisila’. Jednostavno nije uspjela okupiti potreban broj kandidata koji bi pod njihovim brendom krenuli u izbornu utrku. U stranku Pametno bio je uključen uz Jukića i naš poznati sugrađanin, dr. Damir Mišlov, ali taj dvojac nije uspio u roku predati kompletnu listu.
Slučaj Pametno pokazao je da zapravo nije nimalo lako i jednostavno danas animirati građane da se na taj način aktivno uključe u politiku. Pogotovo ako se radi o strankama koje su nove, a ne mogu ili ne znaju uvjerljivo i efikasno doprijeti do birača. Pokazuju to i neke druge, poglavito nezavisne liste, koje u Zadru imaju dulji staž djelovanja. I na njima se mogu prepoznati imena kćeri, braće i nećakinja koji su, eto, poslužili za lakše popunjavanje liste.