Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Oni dobre ideje uvijek provedu u djelo!

13.05.2017. 22:00
Oni dobre ideje uvijek provedu u djelo!


Anđela Franin je sedmašica iz zadarske Osnovne škole Krune Krstića u Arbanasima, a jučer je bila jedna od rijetkih djevojaka koja je došla u Strukovnu školu Vice Vlatkovića u povodu njihova Dana otvorenih vrata kojeg organiziraju tradicionalno, već petu godinu zaredom.
– Čula sam puno o ovoj Školi i o tome što sve ovdje učenici zajedno sa svojim nastavnicima rade. Čula sam za njihove robote, 3D printere, karting vozila… Mene jako zanima fizika, pa sam došla vidjeti kako oni to rade. Nisam još sigurna koju ću srednju školu upisati, ali skupljam informacije. Osim fizike jako me zanima i umjetnost, osobito likovna – rekla je pomalo sramežljivo sedmašica Anđela dok je razgledavala i proučavala sve ono što su vrijedni učenici i nastavnici ove škole izložili i stavili u funkciju za sve zainteresirane, a bilo ih je puno koji su ih jučer prijepodne došli posjetiti.
I Dan otvorenih vrata EU projekta E-mobil
Naime, Strukovna škola Vice Vlatkovića organizirala je jučer Dan otvorenih vrata Škole u okviru kojega je bio održan i Dan otvorenih vrata EU projekta E-mobil.
– S obzirom da se bliži kraj nastavne godine, kada učenici osmih razreda osnovnih škola trebaju donijeti odluku o upisu srednje škole, odlučili smo svim zainteresiranim učenicima otvoriti vrata naše Škole te im pokazati opremu i učeničke uratke kao što su električni karting, hologram, razne robote, bespilotnu letjelicu, električna vozila… U okviru tradicionalnog obilježavanja Europskog tjedna koji se realizira uz podršku Europske komisije, organizirali smo i Dan otvorenih vrata našeg EU projekata E-mobil u sklopu kojega želimo pokazati i karakteristike električnih vozila te njihovo servisiranje – pojasnio je domaćin, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Tihomir Tomčić.
Nastavio je potom kako im je uvijek želja i cilj kada organiziraju Dan otvorenih vrata pokazati možda budućim učenicima njihove Škole kako jako cijene i potiču inovativnost i kreativnost.
Škola koja nije za – “štrebere”
– U ovoj školi najbolje uspijevaju upravo učenici koji nisu “štreberi” jer mi ih učimo učiti kroz kreativan rad. Sve njihove ideje uvijek se nastoje realizirati. Naravno, bitno je i teorijsko znanje kao temelj i podloga, osnova za dobar i kreativan rad koji uvijek dovede do dobrog proizvoda i dobrog rezultata. Primjerice, naš smjer tehničara za računalstvo učenicima daje puno kvalitetnog teorijskog znanja o računalima koji im kasnije uvijek bude dobra priprema i za nastavak školovanja i Državnu maturu. Ali, uvijek prepuštamo njihovoj mašti na volju i dajemo im slobodu kreativnosti – naglasio je ravnatelj Tomčić.
A, u posljednjih nekoliko godina ova se Škola doista može pohvaliti sjajnim rezultatima kada su u pitanju – inovacije. Gotovo u svemu vodeći i prvi među strukovnim školama u Republici Hrvatskoj – realizirali su projekt dizalica topline, iskoristili su sunčevu i energiju vjetra, prvi otvorili punionicu za svoja električna i hibridna vozila, prvi hologram, cijeli niz robota i 3D printera, bespilotnu letjelicu, karting vozila…
Upravo ta karting vozila i mali roboti najviše su zainteresirali i dvojicu osmaša iz istog razreda Osnovne škole Smiljevac, Blaža Čulinu i Božu Marinovića, koji su se došli i sami uvjeriti što se sve u ovoj Školi stvara i radi. Nisu se još sasvim sigurno i definitvno odlučili hoće li i upisati Strukovnu školi Vice Vlatkovića, ali ako upišu – kako su rekli – bit će to smjer tehničara za računalstvo, jer su jučer i oni saznali kako upravo taj četverogodišnji smjer može biti odlična podloga za nastavak školovanja, ako se za to odluče.